Повучене капи за очи

ГС
Повучене капи за очи

Произвођач са сjедиштем у Индији опозвао је у четвртак своје капи за очи (вјештачке сузе)EzriCare након што је амерички Центар за контролу и превенцију болести (ЦДЦ) објавио да су можда контаминиране бактеријом отпорном на лијекове.

ЦДЦ је прошлог мјесеца поручио грађанима да престану да користе EzriCare капи за очи. Навео је да се ради о мјери опреза јер је добио извјештај да су капи повезане са инфекцијом која је узроковала трајан губитак вида и један смртни случај.

Центар за контролу и превенцију болести је 20. јануара објавио да је 50 људи из 11 америчких савезних држава било позитивно на бактерију Псеудомонас аеругиноса. Додао је како је већина заражених пре тестирања користила капи за очи те да је најчешће била у питању марка EzriCare Artificial Tears.

Бактерија Псеудомонас аеругиноса може узроковати инфекцију крви, плућа или рана. Све ју је теже лечити јер развија одбрамбене механизме против антибиотика. Пронађени сој П. аеругиноса отпоран је на карбапенеме, јаке антибиотике који уништавају бактерије које узрокују болести попут упале плућа, уринарне инфекције и тешке инфекције коже.

Такође је отпоран на два друга антибиотика – цефтазидим, који лекали користе за уринарне инфекције, менингитис и инфекције крвотока. ЦДЦ је 20. јануара препоручио да и медицинари и пацијенти "одмах престану да користе  вјештачке сузе, све док не буде готова епидемиолошка истрага и лабораторијске анализе".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана