Потрага за Тројом: Града нема, али ту су дрвени коњи

Agencije
Потрага за Тројом: Града нема, али ту су дрвени коњи

Сви су чули за тројанског коња уз помоћ којег су Грци побиједили Тројанце након 10 година рата. Иако је овај коњ симбол краја етике и морала у борби Грка, многи су се надметали у настојању да открију и докажу гдје је то била Троја у жељи да овај древни град буде повезан са њиховом историјом.

Док неко не докаже другачије, сматра се да се славни рат одиграо на територији данашње Турске у округу Чанакале. Али када је њемачки археолог Ханрих Шлиман започео ископавања, а и они који су то радили након њега, проналазили су остатке неколико градова, а на мјесту за које се сматра Тројом пронађено је неколико градова који су ницали један на другом.

Ни за једно од пронађених оронулих зидина се не може тврдити са сигурношћу да је Илиј, али за град који је опјеван јоу у 8. вијеку прије нове ере и након тога спаљен и напуштен, велики је успјех макар и отприлике знати гдје се налазио.

Како је становништво овог дијела грчке поносно што се тако важан историјски догађај то јест, догађај који инспирисао Хомера да остави цивилизацији најстарије епове.

Данас, када кренете у посјету древном граду, вјерујући да се ради о Троји, наићи ћете на неколико реплика главног симбола кобног рата - тројанског коња.

Како су ови модерни дрвени коњи направљени не би ли привукли туристе, могуће је чак и ући у њих ради потпунијег доживљаја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана