Постављен замјенски крст на торњу катедрале у Загребу који је оштећен у потресу

ГС
Постављен замјенски крст на торњу катедрале у Загребу који је оштећен у потресу

На јужни торањ катедрале у Загребу јутрос је постављен други замјенски крст, а након што је оштећена ова највећа сакрална грађевина хрватске престолнице у недавном јаком земљотресу.

Први од крстева постављен је прије двије седмице, а сваки тежи 780 килограма и бит ће везан на громобранску инсталацију, јавља Индекс.

Кррстеви ће на катедрали стајати привремено, до коначне обнове, чији рок до сада није дефинисан. Обнова подразумијева израду камене реплике једног порушеног крста.

Коначан крст бит ће израђен од стијене травертина из каменолома Тиволи поред Рима који је изабран за обнову катедрале прије неколико деценија. 

Тај камен је лаган и отпорнији је на смрзавања и друге атмосферске утицаје него камен из каменолома Бизек код Загреба, од којег је катедрала изграђена.

Подсјећамо, прошлог мјесеца експлозијама је потпуно уклоњен сјеверни торањ загребачке катедрале јер је пријетио урушавањем на страну катедрале. 

Овај звоник је имао отприлике 15 метара кубих камена и тежио је око 30 тона, а уклонила га је хрватска војска уз помоћ посебне дизалице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана