Половина Срба словенског поријекла, а сваки десети – Герман

Агенције
Половина Срба словенског поријекла, а сваки десети – Герман

Руководилац Српског ДНК пројекта Милан Рајевац каже да 50 одсто Срба има словенско поријекло, док је у другој половини највише оних с генима старосједелаца Балкана. Додаје да су се у генетски код Срба “уписали” и Германи, али и народи са Кавказа и Блиског истока.

У бази Српског ДНК пројекта, који је прије седам година покренуло Друштво српских родословаца “Поријекло”, а који се спроводи у сарадњи с Центром за форензичку и примијењену молекуларну генетику Биолошког факултета у Београду, налази се више од 4.500 података тестираних Срба из свих крајева бивше Југославије, а који показују да је половина Срба по мушкој линији словенског поријекла.

“Ријеч је о двије основне хаплогрупе I 2а и R 1а, док је у другој половини највише оних који имају балканско старосједелачко, односно прасловенско поријекло”, каже Рајевац за Тањуг.

ДНК истраживања су показала да је генетички код Срба, као и свих других народа, шаролик и комбинован и од гена Германа, Келта, али и народа са Кавказа и Блиског истока.

У Пријепољу је највише викинга

“Хаплогрупа I 1, која се везује за германске народе, присутна је код скоро девет процената становништва, тако да сваки десети или једанаести Србин има германско порекло”, објашњава Рајевац честе медијске наслове да је сваки десети Србин – викинг.

“То може да се каже за Пријепоље и околину, где је највише оних који имају порекло од викинга, тамо их је више од 20 процената. Разлог је хаплогрупа R 1а, иначе карактеристична за племе Дробњака, једно од најраширенијих у српском народу”, рекао је Рајевац.

Додао је да се у генетском запису Срба појављују и хаплогрупе за које се претпоставља да су повезане с Келтима, а са таквим поријеклом је око пет-шест одсто Срба.

Заблуда је да су српски гени помијешани са турским

Како каже, Србија има највећу базу тестираних од свих европских народа, а која, тврди Рајевац, представља релевантан узорак за анализу поријекла српског народа.

Напомиње и да је заблуда да су гени Срба помијешани с генима Турака и тврди да се у досадашњем испитивању није појавила хаплогрупа карактеристична за турске и централноазијске народе.

“Могуће је да постоји одређени проценат хаплогрупа које су Турци пренијели на Балкан, али то није утврђено. Чак и код Бошњака је незнатан генетски уплив Турака”, наводи Рајевац.

Додаје да Срби, Црногорци, Бошњаци и Хрвати имају врло сличну генетику и да су I 2а и I 1а најбројније хаплогрупе код свих тих народа.

Према његовим ријечима, током претходних седам година, дошло се до низа занимљивих података на основу резултата тестираних и њихових сродника, па су тако откривене родбинске везе двојице познатих пјесника, Милутина Бојића и Милана Ракића.

“Показало се да су њих двојица имали заједничког претка. Истраживања, рецимо, указују и да би династије Карађорђевић и Обреновић могле да припадају истој грани”, наводи Рајевац.

Најпоузданије испитивање поријекла омогућава Y хромозом

Истраживање у оквиру Српског ДНК пројекта спроводи се тестирањем Y-ДНК хромозома код мушкараца, јер се, објашњава Рајевац, тестира само Y хромозом преко којег се најпоузданије испитује поријекло, чак до неколико хиљада година уназад.

Како је појаснио, Y хромозом је порознији од X хромозома и мутира на сваких пет-шест генерација због чега су разлике између мушкараца драстичније, док су промјене X хромозома веома ријетке и зато није захвалан за такву врсту тестирања.

Напомиње да је могуће тестирати и X хромозом, али да се на основу њега не могу донијети посебни закључци, док су Y хромозоми због мутација разноврснији и погоднији за прецизније утврђивање поријекла.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана