Покренут магазин "Глас Кине"

Срна
Foto: Срна

САРАЈЕВО- Центар за промоцију и развој Иницијативе "Појас и пут" покренуо је медијски пројекат, магазин "Глас Кине", први специјализовани медиј који је у потпуности посвећен Кини, догађајима у и из Кине на јужнославенским језицима.

У саопштењу уредништво овог магазина наводи се да је неколико разлога зашто су одлучили да покрену овај магазин, међу којима је први чињеница да Кина све озбиљније на свјетској позорници наступа као велика сила и глобални лидер.

"Трендови из Кине, и не само политички него и економски, технолошки, еколошки, спортски и многи други, утичу на цијелу планету. Ми сматрамо да је тим трендовима потребно посветити дужну пажњу", оцијенило је уредништво "Гласа Кине".

Други разлог је тај што су, како кажу, увидјели да у домаћим медијима, како јавним тако и комерцијалним, ипак, недостаје информација из Кине, односно да се догађајима из Кине не посвећује пажња као што се посвећује неким другим свјетским центрима.

"Трећи разлог је тај што домаћи медији у БиХ о неким догађајима у вези са Кином неријетко користе некинеске изворе. Западни медији имају своју уређивачку политику која нема разумијевања за специфичности кинеског друштвено-политичког система и социјализма са кинеским карактеристикама у новој ери. Неко се не мора слагати са кинеским вриједностима, али то не значи да их не треба цијенити и поштовати као самосталан и независан избор кинеског народа. А да би се нешто цијенило и поштовало претходно је потребно имати квалитетне информације и зато и потреба за овим и оваквим магазином", истиче се у сааопштењу.

Уредништво појашњава да ће се "Глас Кине" бавит свим темама које су од интереса за јавност у БиХ, од незаобилазне политике, преко економије, друштва, науке и технологије, па до културе и спорта.

"У сваком броју представљаћемо и један кинески град, како бисмо читаоцима проширили знање јер Кина није само Пекинг и Шангај. У сваком броју представљаћемо и литерарне класике из богате кинеске књижевне традиције, а чије приеводе су нам уступили колеге са Конфуцијевог института у Бањалуци. Доносићемо и занимљиве приче о кинеској гастрономији. Поред превода чланака из кинеских медија, трудићемо се и да имамо редовни ауторски допринос објављујући текстове читалаца који су у протеклом периоду посјетили Кину те забиљежили своје импресије", додајае се у саопштењу.

Магазин ће бити доступан на страници Центра www.pojasiput.ba, као и у принтаној верзији за све који желе да добијају бесплатан примјерак на адресу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана