Србија: Почињу "Дани Милунке Савић"

Срна
Србија: Почињу "Дани Милунке Савић"

БЕОГРАД- Тродневна манифестација "Дани Милунке Савић", посвећена српској хероини из балканских ратова и Првог свјетског рата, почиње данас.

Програмом, објављеним на "Фејсбук" страници Центра за културу "Градац", предвиђени су првог дана изложба Француског института у Рашкој, сутра отварање спомен-собе у Јошаничкој Бањи, а 10. октобра обилазак хероинине родне куће у јошаничком селу Копривница.

У овој првој меморијалној соби посвећеној Милунки Савић убудуће ће се налазити стална интерактивна изложбена поставка састављена из три сегмента, а централно мјесто заузима интерактивни мозаик који чине бројне Милункине фотографије које иза себе крију аутентичне филмове из Великог рата.

Филмове путем таблет рачунара покреће специјално креирана апликација.

Други сегмент су два импровизована војна рова - српски и аустроугарски, којима се тежи да посјетиоцу буду дочарани услови у којима је Милунка ратовала, а посјетиоци ће овдје моћи да виде војнике, војне униформе, заставе и оружје.

Трећи дио поставке представља изложба предмета из периода Првог свјетског рата, фотографије, документа и насловнице француског дневног листа "Ле петит журнал".

Руководилац пројекта је директор Центра за културу "Градац" из Рашке Дејан Котурановић, аутор поставке је мултимедијални умјетник из Београда Душан Јововић, а коауторка је организатор музејских активности у Центру за културу "Градац" историчар умјетности Данијела Матовић.

Посљедњег, трећег дана манифестације, 10. октобра, предвиђена је пјешачка тура "Стазом Милунке Савић", која обухвата обилазак њене родне куће у Копривници, у Јошаничкој Бањи.

Милунка Савић Глигоревић била је српска хероина балканских ратова и Првог свјетског рата, наредник у Другом пуку српске војске "Књаз Михаило", жена са највише одликовања у историји ратовања. Рањавана је у борбама девет пута.

Због неизмјерне храбрости, Французи су је прозвали "српска Јованка Орлеанка".

Милунка Савић /1888-1973/ рођена је у селу Копривница, код Јошаничке Бање, а њена родна кућа обновљена је током 2015. године средствима Министарства културе и информисања Србије, а на захтјев и под надзором Завода за заштиту споменика културе из Краљева.

У Јошаничкој Бањи је 1995. године откривен споменик Милунки Савић у природној величини, вајара Љубише Манчића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана