Петак 13. - дан који тјера страх у кости

ГС
Foto: Илустрација

Многи сматрају страх од петка 13. чистим сујевјерјем, међутим службено постоји страх од овог дана који се назива параскевидекатриафобија, а од којег пате људи широм свијета.

Овај страх блиско је повезан с трискаидекафобијом - страхом од броја 13, али вјерује се да више људи у ствари пати од параскевидекатриафобије.

Према ријечима стручњака, лијечење параскевидекатриафобије не разликује се од лијечења од трискаидекафобије. Особа једноставно треба постепено бити изложена својој фобији.

"Ти људи нису полудјели, само су изгубили контролу над својим осјећајима. Они своје мисли усмјеравају у кривом смјеру и у својим умовима носе огромну слику нечег страшног што би им се могло десити", ријечи су психолога Доналда Досеја.

Страх од петка 13. код људи се може појавити у различитом интензитету; од благе узнемирености па све до озбиљнијих анксиозних поремећаја.

Шокантно је да готово осам одсто људи у САД пати од параскевидекатриафобије.

Људи с овом фобијом често данас одбијају напустити своје домове. Чак избјегавају и важне обавезе попут одласка до доктора или на посао. Они показују знакове екстремне анксиозности или нервозе како се датум ближи. Често вјерују да ће се десити нешто страшно или неко велико зло. Док многи мисле да је њихов страх неоправдан и ирационалан, осјећају се немоћнима да превладају доживљену панику.

Не постоји референца која сугерише да се петак 13. сматра несрећним прије 19. вијека. На петак 13. у октобру 1307. године француски краљ Филип ИВ наредио је хапшење Великог господара витезова темплара као и осталих темплара. Они су касније мучени и погубљени, али не постоји директна веза која би сугерисала да овај догађај има икакве везе с тим како се данас петак 13. сматра несрећним даном.

Прва референца појавила се 1869. године у биографији композитора Ђоакина Росинија, који је број 13 сматрао несрећним бројем, а петак несрећним даном. На крају је умро 13. новембра 1868. године.

Према вјеровањима из старог Рима, вјештице су се увијек састајале у групама од 12 њих, а 13. учесник окупљања редовно је био сам ђаво.

У Библији постоји референца на несрећни број 13 јер је Јуда, апостол који је издао Исуса, био 13. гост на Посљедњој вечери. Због тога ни данас неки не желе сједити за столом са још 12 људи.

У неким хотелима не постоји соба број 13, него иза 12 долази или 14 или 12а. Према истраживањима, више од 80 одсто небодера у свијету нема 13. спрат. Неуспјели пут "Аполла 13" на Мјесец приписује се управо том броју. Привреда сваког петка 13. изгуби и до хиљаду долара због тога што људи на тај дан одбијају радити ствари које обично раде осталим данима у седмици. С друге стране, користи од контроверзног мита има филмска индустрија, па је мотив петка 13. често добар рецепт за успјешну зараду хорор филмова.

Страх од броја 13 везује се и уз норвешки мит о 12 богова који су приредили вечеру на коју је дошао и непозвани 13. гост. Он је навео слијепог бога таме Ходера да устријели бога весеља Балдера. Након што је овај умро, цијела је земља била завијена у црно. У астрологији се број 12 сматра бројем савршенства; постоји 12 мјесеци у години, 12 апостола, 12 знакова Зодијака, а додавањем броја 1 нарушава се природни склад, преносе Независне новине.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана