Пековић купио Титову вилу на Златибору

Срна
Пековић купио Титову вилу на Златибору

БЕОГРАД - Никола Пековић већ годинама ради на урбанизацији Златибора, а недавно је купио и вилу покојног предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита у насељу Палисад.

Кошаркаш планира да реновира ово културно добро и претвори га у музеј, а на плацу величине од око два хектара, на коме се налази ова кућа, увелико гради луксузни апартмански комплекс у који је, како сазнаје Курир, уложио око 15 милиона евра.

Иначе, мјештани ове планине открили су нам да је Николина фирма, чије је сједиште у Београду, почела са радовима око Титове виле прошлог љета и да је морао да добије сагласност краљевачког Завода за заштиту споменика културе.

Он је сву документацију уредно доставио општинској управи у Чајетини како би добио грађевинску дозволу, која му је и издата, а градња се одвија у складу са планом генералне регулације и прописа. Ово је једном приликом изјавио предсједник општине Чајетина Милан Стаматовић, али није открио ко је власник фирме која је инвестирала у овај пројекат.

Иначе, Титова вила је здање које је под заштитом државе као културно добро. Својевремено је припадала београдском адвокату Александру Павловићу, али ју је држава послије Другог свјетског рата одузела и претворила га у Титову вилу.

По свој прилици, Броз у њој никада није преспавао, али је само једном био на ручку у њеном дворишту 1974.

Као вила Предсједништва владе СФРЈ, заштићена је као културно добро, а онда је постала власништво РТС. 

У поступку реституције, објекат и припадајуће земљиште враћени су наследнику - београдском адвокату, који ју је, под заштитом Завода за заштиту споменика културе у Краљеву, продао Пековићевој фирми, која сада ту гради делукс апартмане.

Ово није прва грађевина у кошаркашевом власништву на Златибору. Још 2016. Никола је постао власник плаца величине 1,2 хектара у центру Златибора, на којем се налази аутобуска станица.

Ту, како су рекли мештани, Никола планира да сагради тржни центар. 

За овај плац он је дао три милиона евра, а његова фирма поднијела је захтев општини Чајетина да се не измијешта цијела аутобуска станица, већ да осам од укупно 80 перона остане пред његовим објектима.

Бивши спортиста је у туристичком центру Србује, надомак језера, саградио две зграде са апартманима, док се трећа гради. 

Он има још једну зграду у центру, у чијем једном дијелу се налази дискотека.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана