Пандемија вируса корона довела до раста онлајн продаје: Најтраженији машиница за шишање и пекач за хљеб

Маријана Миљић Бјеловук, Данијела Бајић
Пандемија вируса корона довела до раста онлајн продаје: Најтраженији машиница за шишање и пекач за хљеб

Пандемија вируса корона довела је до наглог скока онлајн продаје у Републици Српској, јер је то појединим трговцима био једини начин да продају своју робу и зараде новац.

Међутим, како пандемија јењава, тако су поједини купци почели да се враћају старим навикама, док су други наставили да купују путем интернета јер на тај начин штеде вријеме и новац.

Стручњаци предвиђају да ће овај тренд  продаје робе добити на снази и да ће довести до гашења мањег броја радних мјеста, посебно у малопродаји, док ће с друге стране резултирати бољим и плаћенијим занимањима.

Кликом до најпотребнијих намирница

Једна од компанија која се у јеку пандемије вируса корона одлучила на интернет продају је и трговачки ланац “Тропик”.

- Усљед смањења броја купаца због ограничења радног времена и кретања и када се ситуација са пандемијом почела брзо развијати и захтијевати брзу реакцију, ми смо се, у складу с тим, успјели брзо организовати и покренути нашу страницу “есхоп.тропиц.ба”. На тај начин смо купцима пружили могућност да све оно што иначе купују у маркетима набаве и онлајн, без потребе да излазе из својих кућа, те једноставан и безбједан начин куповине када им је то било најпотребније - навели су у “Тропику”, додавши да су задовољни што су њихови купци у току пандемије препознали њихову трговину као сигуран и лак начин куповине неопходних производа.

Нагласили су да нису уочили промјене у куповним навикама када је ријеч о врсти производа које су купци бирали и на поменутој онлајн трговини.  

- Купци су наручивали све што им је било неопходно у том тренутку, то јесте све оно што су куповали и прије ове ситуације - истакли су у “Тропику” и додали да је тренутно куповина путем интернета код њих могућа само за подручје Бањалуке, те да је у плану развијање овог пројекта и у другим градовима.

У  продавници бијеле технике “Зеус” у Бањалуци истичу да онлајн продају у понуди имају већ дуже вријеме.

- Највише онлајн наруџби је било за вријеме пандемије вируса корона, тачније док су биле затворене наше продавнице. Купци су свакодневно наручивали нашу робу, а највећа потражња је била за машиницама за шишање и пекачима за хљеб, што није био случај раније. Робу смо углавном слали брзом поштом широм БиХ, осим гдје имамо радње, ту су наруџбе развозили наши достављачи. Како јењава вирус корона, тако се смањила и онлајн продаја - навели су у “Зеусу”.

Поједини не одустају од старих навика

Како се ситуација са вирусом корона почела стабилизовати, тако су и купци почели да се враћају старим навикама, између осталог, и личној посјети маркету и обављању куповине на тај начин. С друге стране, појединци су препознали предност онлајн куповине.

- Одређени број купаца препознао је онлајн куповину као бржи и једноставнији начин куповине и можемо са сигурношћу рећи да је наш пројекат интернет трговине за кратко вријеме добио своје редовне купце. За који год вид куповине да се одлуче, нашим купцима је омогућен комплетан преглед асортимана и помоћ наших драгих колега при обављању куповине - навели су у “Тропику”.

Већина бутика у Српској одлучила се протеклих мјесеци да продаје одјећу и обућу путем интернета.

- То нам је био једини извор зараде новца. Међутим, како ситуација у вези са вирусом корона јењава, купци су полако почели да се враћају у наше објекте. Поједини не одустају од тога да прво пробају, па се затим одлуче  за то да ли ће купити или неће тај комад одјеће. С друге стране, сваким даном је све више оних који се одлучују да робу код нас купе онлајн. Приликом те куповине остварују и одређене попусте - навели су у бутицима спортске одјеће и обуће у Бањалуци.  

Експанзија ће добити на снази

Директор Уније удружења послодаваца РС Саша Аћић тврди да ће у годинама преда нама онлајн продаја доживјети експанзију и на нашим просторима.

- Ради се о трендовима на које немамо утицаја и ми ћемо се прилагођавати како као потрошачи, тако и као радници и послодавци. Свакако да ће бити и негативних ефеката на број радних мјеста у трговини и у осталим секторима, али ипак дигитализацију треба гледати као шансу у којој ће се појавити много више бољих и плаћенијих радних мјеста - рекао је Аћић.

Економисти истичу да су модерно пословање и интернет куповина добили замах у вријеме пандемије вируса корона.

- Онлајн куповина, као метод савремене куповине, путем којег, прије свега, штедимо вријеме, има друге потешкоће, а то је када купујемо робу коју желимо да пробамо. На лицу мјеста купац може да се консултује са продавцем и купи робу према својим димензијама. То су предности одласка у продавницу јер на тај начин ништа не ризикујемо. С друге стране, путем интернета све чешће ћемо моћи да купимо основне животне намирнице и хигијенске потрепштине - рекао је економиста Зоран Павловић. Нагласио је да ће све то довести и до гашења одређеног броја радних мјеста у малопродаји, али никако у значајној мјери.

Добре и лоше стране

Извршна директорица Удружења за заштиту потрошача “ДОН” из Приједора Муриса Марић каже да онлајн продаја има добре и лоше стране.

Према њеним ријечима, робу путем интернета треба куповати искључиво од познатих брендова, трговачких ланаца и са провјерених страница, а никако путем друштвених мрежа.

- Трговачки ланац “Конзум” је код нас први започео онлајн продају. У посљедње вријеме и други у своју понуду укључују овај вид продаје. То много значи за потрошаче, јер само окрену број или отворе страницу неког трговачког центра или неке друге радње и кликну на потребне кућне потрепштине, које им за кратко вријеме буду достављене на кућну адресу, као што је био случај у доба пандемије - казала је Марићева.

Додала је да становници који робу поруче путем друштвених мрежа често добију “мачка у врећи”, због чега се потрошачи често жале, те истакла да су становници почели да наручују путем интернета и намјештај.

- Недавно је било притужби на продавца који путем интернета продаје намјештај, односно купци су се жалили да не добијају намјештај који су наручили и видјели на интернету. Тиме се сада бави и инспекција - навела је Марићева.

“Зара”

Власник ланца трговина одјећом “Зара” покушаће да повећа онлајн продају током хаоса који је узроковала пандемија вируса корона. Због тога “Индитекс” групација, чија је “Зара” главна робна марка, планира затварање између 1.000 и 1.200 углавном мањих продавница.

Из “Индитекса” су поручили да ће број запослених остати стабилан, а радницима је понуђена друга улога унутар компаније, као што је припрема робе за онлајн продају. Укупан број продавница биће смањен са 7.412 на између 6.700 и 6.900 након реорганизације, што ће укључивати и отварање 450 нових продајних мјеста.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана