“Пакет аранжман” поставио темеље промјена на југословенској музичкој сцени: Звук слободе који је отворио прозоре новом таласу

Миланка Митрић
“Пакет аранжман” поставио темеље промјена на југословенској музичкој сцени: Звук слободе који је отворио прозоре новом таласу

“Идоли”, “Шарло акробата” и “Електрични оргазам” биле су групе чија музика се нашла на компилацијском албуму “Пакет аранжман”, који је објављен у фебруару 1981. године, у издању некадашњег загребачког “Југотона”, чији уредник је био легендарни Синиша Скарица.

Четири деценије касније, о “Пакет аранжману”, правом музичком шаренилу, многи могу да говоре с одређеном дозом носталгије за неким прошлим временом у којем су живјели. А о новом таласу и музици која је настајала у том периоду и у годинама након тога, данас могу да говоре различите генерације, анализирајући вријеме и слушајући приче о музици која је донијела промјене и слободу и одмотала клупко разноврсних звукова које и данас многи слушају и воле, а ови млађи, који их тек откривају, тек треба да заволе или макар да помињу као важан дио у историји музике.

- Историја југословенске рок музике веома је богата, али ако би требало изабрати њен звездани час, онај у којем је надвисила саму себе, онда би то, пре него било који други, био прелазак седамдесетих у осамдесете. Прецизније, период од 1977. до 1982. То је време панка и прве генерације новог таласа, време у којем су се у Загребу прославили најпре “Прљаво казалиште”, а онда, мало после њих, “Филм”, “Азра” и “Хаустор”. У Београду, са извесним закашњењем у односу на Загреб, појавили су се “Електрични оргазам”, “Идоли” и “Шарло акробата”. Сјај тих група учинио је кашњење Београда потпуно неважним - рекао је за “Глас Српске” рок новинар, критичар и писац Иван Ивачковић, говорећи управо о одређеним годинама у историји југословенске музике које су биле сјајније од других.

Он је навео да су београдска и загребачка сцена биле другачије у односу на сцене у другим градовима.

- Било је узбудљиво и у другим градовима, али ове две сцене биле су најврелије - постале су привлачне и занимљиве и неким од најутицајнијих британских музичких листова. Постоје разне процене и мишљења о снази тадашњег југословенског рокенрола, али сви су сагласни да смо припадали водећим светским силама. Лично, мислим да смо имали трећу сцену на планети, иза енглеске и америчке - додаје Ивачковић.

Он каже да нови талас у Југославији није био само покрет у музици, како је то било на Западу, него је донио нека већа помјерања.

- Нови талас био је нови поглед на живот и његове вредности, нови доживљај света, нова енергија, нова емоција, нова естетика у музици, фотографији, плакату и стрипу. Самим тим, нови талас је био и непристајање на друштво какво је дотад постојало. Био је то протест против догми и сивила већ уморног југословенског социјализма. Нови талас је хтео да колективни дух, карактеристичан за социјализам, замени индивидуалном акцијом. Позивао је људе да размишљају сопственом главом. Џони Штулић је о томе оставио стихове вредне посебне пажње. Ескапизам и позив на плес такође су били супротстављање социјалистичкој жабокречини. Модеран градски дух подсмевао се политичким митовима или их је игнорисао. Уз све ово, важно је имати у виду да нови талас никада није захтевао промену система - таква ствар није била ни могућа - већ искључиво промену друштва. Социјалистички систем није довођен у питање, али је тражено да постане савременији, да се отворе прозори и проветри ваздух - наводи Ивачковић.

Продуцент сада култног албума “Пакет аранжман”, који је окренуо музички точак на другу страну, био је Енцо Лесић, а сниматељи у београдском студију “Друга маца” Душан Васиљевић и Мирослав Цветковић. Албум је објављен 18. фебруара 1981. године.

Бендови тада нису били претјерано заинтересовани за идеју објављивања компилацијског албума, већ више за одвојене албуме. “Пакет аранжман” се ипак, срећом, десио. Различити бендови, с различитим приступом музици, слили су свој звук у један албум и направили темељ новог таласа.

- “Пакет аранжман” је кључна плоча београдског новог таласа. Тај албум био је одлучујуће охрабрење за три групе чије песме су се на њему нашле. То су, познато је, “Идоли”, “Електрични оргазам” и “Шарло акробата”. Реч је о групама које су потпуно промениле лице београдске и југословенске музике, о групама које су у историји домаћег рокенрола оставиле огроман и неизбрисив траг. Сва три бенда уписала су се у ту историју златним словима. Додуше, “Шарло акробата” се убрзо распао, али има, напросто, каријера које су колико кратке, толико и блиставе. “Шарло” није потрајао, међутим, њихова жанровски неодредива музика толико је снажна да и данас звучи запањујуће савремено. “Идоли” су били једна велика идеја, а њихов албум “Одбрана и последњи дани” у неколико наврата биран је за најбољи икада објављен у Југославији. Најзад, “Електрични оргазам”, мени лично најдражи од ових бендова - и један од најдражих уопште - умео је да нас одушеви у распону од неопсиходелије, до класичног рока по узору на “Ролингстонсе” с почетка седамдесетих. Осим тога, “Оргазам”, баш као и “Стонси” на светској сцени, својом дуготрајношћу, доследношћу и посвећеношћу још увек показује да је рокенрол страст и посао за цео живот, а не генерацијска мода и културни туризам - наводи Ивачковић.

На компилацијском албуму “Пакет аранжман” нашле су се пјесме “Идола” и то “ Маљчики”, “Пластика” , “Сцхњüле üбер Еуропа” (“Оморина над Европом”) и “Америка”. Састав “Електрични оргазам” тој причи додао је три пјесме “ Ви”, “Златни папагај” и “Крокодили долазе”, а “Шарло акробата” пјесме “Она се буди”, “Нико као ја”, “Мали човек” и “Око моје главе”.

Филм

Филм “Нови вал - 40 година након” објављен је у част почетка новог таласа. У питању је документарац који је пратио четири луксузна винил реиздања култних албума. Осим “Пакет аранжмана”, објављен је и албум “Бистрији или тупљи човек бива кад...” (“Шарло акробата”), “Електрични оргазам” (“Електрични оргазам”) и “Хаустор” (“Хаустор”).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана