Ово су најбоља мјеста за опстанак у случају нуклеарне апокалипсе

ГС
Ово су најбоља мјеста за опстанак у случају нуклеарне апокалипсе

ЛОНДОН - Аустралија и Нови Зеланд су најбоља мjеста за опстанак у случају нуклеарне апокалипсе, показало је најновије истраживање објављено у научном часопису Риск Аналисис.

То је утврђено на основу положаја гдjе се налазе, као и могућности да се произведу довољне количине хране и енергије, преноси Гардијан. Осим те двије земље, као повољна мjеста за опстанак након нуклеарне катастрофе која смањује сунчеву енергију и поновно насељавање људске цивилизације, на листи су се нашле Вануату, Исланд и Соломонска острва.

- Вjероватно ће постојати групе преживјелих широм планете чак и у најтежем сценарију - пишу истраживачи и додају да они у најотпорнијим нацијама имају најбоље шансе да избјегну прединдустријски колапс.

Приликом истраживања, аутори су упоредили 38 острвских земаља на основу 13 фактора за које су рекли да могу предвидјети успјех као постапокалиптично стање преживљавања, укључујући производњу хране, енергетску самодовољност, производњу и утицај катастрофе на климу.

Аустралија и Нови Зеланд, који су велики пољопривредни произвођачи и удаљени од вјероватних мјеста нуклеарне катастрофе на сјеверној хемисфери, били су на врху табеле, а Аустралија је имала најбоље резултате у цјелини.

- Аустралијски резерват за снабдијевање храном је огроман, са потенцијалом да нахрани много десетина милиона додатних људи - наводи се у студији.

Релативно добра инфраструктура Аустралије, огроман енергетски вишак, висока здравствена сигурност и буџет за одбрану помогли су да се она нађе на врху табеле.

Међутим, Аустралија је имала један главни фактор који је дјеловао против тога - њене релативно блиске војне везе са Великом Британијом и САД учиниле су да је већа вјероватноћа да ће постати мета у нуклеарном рату.

У тој области, Нови Зеланд је показао неке предности, кажу аутори, са својим дугогодишњим статусом без нуклеарног оружја.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана