Ово су дијелови свијета без вируса корона

ГС
Ово су дијелови свијета без вируса корона

Тропска острва на сјеверу Пацифика без потврђеног случаја вируса корона чини се као савршено мјесто за живот, али мјештани Палауа кажу да је живјети тамо у овом тренутку ипак далеко од идиличног.

Микродржава с 18.000 становника међу ријетким је мјестима на Земљи гдје још нема заразе вирусом корона.

Осим Палауа, вирус корона још није допро до Самое, Туркменистана, Сјеверне Кореје и база на Антарктици.

Палау је окружен Тихим океаном и удаљен је стотинама километара од својих најближих сусједа.

Због строгих ограничења путовања чини се да нема ширења вируса коронани на Тонги, Саломонским отоцима, Маршаловим отоцима и у Микронезији.

Но, удаљеност није гаранција за заустављање немилосрдног ширења нове болести. Сјеверни Маријански отоци недавно су потврдили прве случајеве, а сумња се да је због вируса корона у понедјељак тамо преминула једна особа.

Кламиокл Тулоп, 28-годишња умјетница и самохрана мајка, нада се да ће Палау избјећи судбину Вухана, Ломбардије, Њујорка или Мадрида, гдје су и много развијенији здравствени ситеми преоптерећени болесницима.

Тулоп каже да је све присутнији страх да је вирус већ на отоку, само још није откривен.

“Осјећа се све већа напетост и тјескоба у куповини”, рекла је за АФП. “У трговинама су гужве веће него што би требале бити нерадним данима у седмици.”

Једна особа са сумњом на вирус корона смјештена је у карантину ове седмице док власти чекају резултате тестирања.

Усамљеност Антарктикa

У четири аустралијске истраживачке базе на Антарктици 90 је људи. Налазе се на једином континенту без вируса и прате како се живот у њиховом родном крају непрепознатљиво мијења.

Нема потребе за социјалном дистанцом у тундри.

“Они су ваљда једини Аустралијанци који у овом тренутку могу вечерати заједно и имати отворен кафић или теретану”, рекао је за АФП водитељ експедиције на Антарктику Робб Цлифтон.

Базе су изоловане све до децембра па је скупина људи тамо сигурна, али Клифтон признаје да “чланови експедиције највише размишљају о томе како се њихови вољени држе код куће”.

У неким мјестима гдје нема пријављених случајева, не значи нужно да их заиста нема.

Сјеверна Кореја, на примјер, тврди да код њих вируса нема, али многи ће тамошњој влади тешко повјеровати у то.

Чекање неизбјежног

Иако Палау нема потврђених случајева, свеједно се суочава са страховима и економском парализом који су погодили и остатак свијета.

У супермаркетима у највећем граду Корору људи панично купују. Недостаје сапуна, маски и алкохола.

Острва снажно заисе о увозу робе па би брзо могли потрошити своје залихе.

Јунајтед Ерлајнс иначе лети шест пута седмично из оближњег Гуама, али сада је то срезано на само једном јер је ондје потврђено више од 50 случајева заразе вирусом корона.

Мјештани се придржавају социјалне дистанце. Љекари чекају пошиљку тестова на вирус корона из Тајвана, а влада гради пет изолацијских соба које могу примити до 14 пацијената.

Чини се као да чекају неизбјежно.

“Вољела бих бити оптимистична и вјеровати да вирус неће стићи. Но готово сигурно ће се појавити. Снажно зависимо о туризму и већина нас мора путовати на посао”, каже Тулоп.

Ронди Рони ради као домаћин великих туристичких догађаја. Но, посла више нема, а он признаје да је “јако забринут”.

“Морам платити рачуне и рате кредита. Ово ће ме сигурно вратити уназад. Надам се да ће влада учинити нешто за нашу економију и помоћи њеном опоравку”, рекао је Рони.

Када је психоза у питању, чини се да ниједно мјесто није заиста поштеђено вируса корона.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана