Oви пси чувају дивљину: Спасли чак 45 носорога од ловокрадица

ГС
Oви пси чувају дивљину: Спасли чак 45 носорога од ловокрадица

Чопори паса који су обучени за заштиту дивљих животиња већ су спасли 45 носорога од ловокрадица из Јужне Африке.

Ови пси различитих раса почели су да се обучавају од рођења и научили су како да се носе са свим притисцима стварних операција прије него што су почели да штите природу у узрасту од само 18 мјесеци.

Шон Виљојен, који живи у Кејптауну, подјелио је фотографије паса Јужноафричког факултета за дивље животиње у „акцији“ у Националном парку „Грејтер Кругер“.

Овај 29-годишњак је власник продукцијске куће под називом „Конзервејшен филм компани“, која има за циљ да приближи кинематографске приче јунака на првој линији конзервације и подјели приче наде.

„Подаци које прикупљамо за овај апликативни пројекат учења показују да смо спријечили да око 45 носорога буде убијено од када су пси постали активни у фебруару 2018. године“, рекао је Јохан ван Стратен, који обучава псе на факултету.

„У областима у којима јужноафрички факултет за заштиту дивљих животиња патролира, стопа успјеха заустављања ловокрадица је око 68 процената, у поређењу са између три до пет процената без псећег капацитета“, додао је.

Пројекат помаже да се осигура опстанак богате разноликости јужне Африке и њених дивљих животиња, укључујући и носорога који је био под јаким утицајем криминала због дивљих животиња.

Током протекле деценије више од 8000 носорога је изгубљено због криволова, што га чини најтеже погођеном животињом.
(Б92)
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана