Ова оптичка илузија збунила многе: Да ли су крушке исте боје?

ГС
Ова оптичка илузија збунила многе: Да ли су крушке исте боје?

Не постоји ништа добро као оптичка илузија која би нашем мозгу омогућила добар рад. Једна таква ових дана кружи интернетом, а излудјела је многе.

 Сличне визуелне загонетке постоје већ више од 100 година и прате познати образац. Обично се два идентична објекта постављају на пругасту или степенасту позадину.

Објекти изгледају врло различито зависно о томе гдје су постављени на позадини.У јуну 2020. истраживачи са Массацхусеттс Институте оф Тецхнологy истраживали су механизам који стоји иза илузија.

Показали су да се овај феномен ослања на необичан начин на који наш мозак обрађује оно што видимо.Када гледамо фотографију, процјењујемо свјетлину објекта прије него што визуалне информације стигну до визуалног кортекса мозга.

То значи да објекти исте боје могу изгледати свјетлији или тамнији него што су на основу позадине на којој су представљени."Сви наши експерименти упућују на закључак да је ово феномен ниског нивоа.

Резултати помажу да се одговори на питање који је механизам који лежи у основи овог врло фундаменталног процеса процјене свјетлине, који је грађевни блок многих других врста визуалних анализа", рекао је тада професор МИТ-а Оптичке илузије су често само забавне, али имају и праву вриједност за научнике.

Загонетке мозга помажу истраживачима да расвијетле унутрашње дјеловање ума и његово реагирање на околину.

Др. Густав Кухн, психолог и стручњак за људску перцепцију са Универзитета у Лондону, рекао је да су илузије важне за наше разумијевање мозга."Обично узимамо перцепцију здраво за готово и ријетко размишљамо о тешком послу који је у основи свакодневних задатака, као што је гледање шољице кафе испред себе".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана