Откривени трагови мистериозне људске врсте

Agencije
Откривени трагови мистериозне људске врсте

ЊУЈОРК - Тајанствена популација древних људи живела је у западној Африци пре пола милиона година, а научници верују да њихови гени и данас живе у људима.


Чини се да се та "архаична популација духова" разишла од модерних људи пре него што су се неандерталци одвојили од породичног стабла, показује истраживање објављено у часопису Сајенс адвенсиз, пренео је ЦНН.

Раздвајање се догодило отприлике пре 360.000 до милион година, кажу истраживачи са Универзитета Калифорнија у Лос Анђелесу (УЦЛА).

Ти древни људи имали су децу са прецима данашњих Африканаца, као што су се неандерталци размножавали са прецима модерних Европљана, написали су генетичари Арун Дурвасула и Срирам Санкарараман.

ДНК ове архаичне популације чини два до 19 одсто генетског наслеђа модерних људи у западној Африци, навели су они.

Добро утемељено истраживање, каже студија, утврдило је постојање неандерталског ДНК у модерној европској популацији, а денисовског ДНК у океанијској популацији.

Истраживачи са УЦЛА кажу како је више студија открило допринос давних линија на порекло данашњих Африканаца, али да је природа тих доприноса остала слабо разумљива. Делом је то и због ретких фосилних записа у Африци и потешкоћа у издвајању древног ДНК.

Научници са УЦЛА превладали су ове изазове у проналажењу племена "људских духова" користећи технике компјутерског моделовања модерног ДНК.

Створили су "геномске мапе архаичног порекла" за четири етничке западноафричке популације у Нигерији, Сиерра Леонеу и Гамбији.

Истраживачи су упоредили 405 генома људи из западне Африке са геномима неандерталаца и денисоваца и истражили је ли било укрштање са непознатим хоминидима чији су се преци одвојили од људског породичног стабла пре неандерталаца.

Подаци сугеришу да би у ово могло бити укључено више популација.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана