Откривени Хитлеров врт и стаклена башта

Agencije
Откривени Хитлеров врт и стаклена башта

Остаци врта и стаклене баште које је вођа њемачких нациста Адолф Хитлер користио за узгој воћа и поврћа откривени су у некадашњем главном штабу њемачког Источног Фронта.

Локални историчари су истражујући озлоглашени Хитлеров бункер "Вучја јазбина" који се налази на подручју данашње сјевероисточне Пољске открили изворне темеље вртларске куће, двије стаклене баште и подземну котларницу која је доводила воду и топли ваздух како би особље могло да узгаја свјеже производе током цијеле године.

Описујући откриће као баналност зла, историчар Јацек Адамски из Војног музеја Мазуроландиа казао је да је локација само 800 метара удаљена од Хитлеровог личног бункера.

"Знали смо да су овдје негдје у околини остаци вртова који су служили Вучјој јазбини. Као вегетаријанац и непушач, Хитлер је имао такве вртове у сваком сједишту, па смо прије три године донијели одлуку да почнемо да тражимо анализирајући фотографије и архиве као и кроз разговоре с локалним људима који су могли да се сјете да су га видјели одмах послије рата када су били дјеца", рекао је Адамски.

У врту је присилно била запослена жена која је морала да проба храну за Хитлера како би се утврдило да није отрована. Пронађени су и керамичко, порцуланско и стаклено посуђе. Осим врта и стакленика, у оквиру базе су били и бријачница, казино, биоскоп и љетњиковац.

Хитлеров штаб скривен у дрвећу и мочвари изграђен је 1940. године када се нацистичка Њемачка припремала да нападне Совјетски Савез. Стигавши два дана након инвазије 1941. године, нацистицки вођа је провео више од двије године у бази оркестрирајући смртоносне планове за Операцију Барбароса.

Простор је уништен 20. јула 1944. године када је Клаус вон Штауфенберг активирао бомбу у неуспјелом државном удару који је Хитлер преживио.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана