Особа која се стално жали и кука црпи вам животну енергију

uspesnazena.com
Особа која се стално жали и кука црпи вам животну енергију

Способност показивања саосјећања и емпатија сматрају се позитивним особинама, али је такође веома важно да их паметно користимо. Ако се након разговора са другом особом осјећате исцрпљено, морате се замислити да ли треба да промјените свој став.

Живот доноси многе проблеме. Породица и пријатељи их такође имају, па смо често у ситуацији да слушамо како се жале на некога или нешто.

То је с једне стране природно, јер људи тиме желе да се ослободе напетости и често буде им лакше кад нам се изјадају. С друге стране, непрестано слушање туђих жалби нам штети и одузима енергију.

Утицај негативне особе

Неки људи говоре о својим проблемима, како би добили подршку и савјете. А други – да пренесу своју негативност на друге људе. Треба да научите да их разликујете.

Могуће је да ће вас људи из ове друге категорије назвати неосјетљивим егоистом, уколико одбијате да их саслушате. Можда ће покушати да вам створе осјећај кривице или нешто друго, такође непријатно. То није страшно. Заузврат ћете добити талас енергије и осјећај самопоштовања, након одбијања те токсичне комуникације.

Зашто не треба слушати жалбе

Зато што онај који се стало жали не чини ништа да промјени свој живот. Он је навикао да буде у улози увређеног. То је његов психолошки тип, такав му је поглед на свијет.

Можете га саслушати, али како ми помоћи? Никако. Њему није потребна помоћ, он само жели да прича. А разговор без циља нема никаквог смисла.

Жалећи се, он подсвијесно, а некад и свјесно, скида са себе осјећај кривице за свој неуспјех. Таквим људима треба да се бави стручњак, који уме да утиче на начин размишљања.

Најнегативнији утицај на човјека врше његове сопствене лоше мисли.

Никада нећете ријешити проблеме онога који се стално жали, јер он заправо не намјерава да их ријеши. Никако нећете умирити његову душу саосјећањем, пошто му оно у суштини није потребно. Све што жели је да скине са себе одговорност за своју судбину – тражи немогуће.

Шта се дешава с нама кад стално слушамо жалбе

Расипамо сопствену енергију. Желимо да помогнемо, али не рјешавамо проблем. Непрестано покушавамо и у тим покушајима се само исцрпљујемо.

Први знаци исцрпљености

1.Емоционална неравнотежа

2. Тешкоће у ријешавању сопствених проблема

3. Проблеми с концентрацијом

4. Појава негативних мисли

Как да избјегнемо оне који се стално жале?

1. Направите и задржите дистанцу

Можда ће незадовољник у почетку бити увријеђен због ваше незаинтересованости. Међутим, кад би сви престали да слушају његове бескрајне тираде о узалудности живота, он би коначно морао да се ухвати у коштац са својим проблемима, умјесто да само прича о њима или да престане да се осврће само на лоше.

2. Објасните незадовољном да никог не треба да криви за оно што му се дешава, осим себе самог

Рецимо да сте га слушали. Кад сте већ то урадили, немојте жалити још мало времена да му искрено кажете да је оно на шта се жали само појединачни проблем, а да постоји и општи, који се састоји у његовом негативном ставу према ситуацији и животу уопште.

3. Не показујте „слабост”

Незадовољник је манипулатор. Не показујте спремност да му идете на руку. Тако ћете упропастити двоје – како себе, тако и њега. Негативан утицај особе која вам се жали тако никада неће престати. Када вас исцрпи, пронаћи ће себи другу жртву.

4. Поставите границе

Замолите га да поштује ваше право на лични простор. Исто тако, право да сами бирате тему разговора. Можете му рећи да не желите да стално причате о „трагедијама и невољама”. На тај начин ћете такву особу приморати да одврати пажњу од негативних ствари.

Можда су вама познати и други ефикасни начини комуникације с негативним људима? Напишите их у коментарима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана