Орден вриједи онолико колико вриједи дјело

Дејан Вујанић
Орден вриједи онолико колико вриједи дјело

Одликовање вриједи онолико колико вриједи дјело онога коме је одликовање додијељено

Одликовањем као посебним знаком јавног признања и награде изражава се захвалност заслужним личностима за њихова храбра дјела, достигнућа, пожртвовање или пак лојалност.

Република Српска има укупно 15 ордена и седам медаља и представљају признања за изузетне заслуге или дјела која су по својој природи непоновљива и јединствена, односно признања за добро обављену дужност и службу или за учествовање у одређеном догађају.

- Одликовања Републике Српске додјељују се онима који су дали и дају допринос просперитету и афирмацији Републике Српске на политичком, економском, културном и спортском плану, али и појединцима који су показали личну храброст, хуманизам и самопожртвовање и допринијели развоју толеранције међу људима и народима - каже предсједник РС Рајко Кузмановић.

Ордење и одликовање Републике Српске установљени су 1993. године и дефинисани Уставом Републике Српске у коме се каже: "Ордени су јавно државно признање Републике Српске које се додјељује лицима или институцији за изузетне заслуге према држави."

Орден Републике Српске је највиши орден. Овај орден може да буде додијељен на огрлици или ленти. Орден на огрлици се додјељује шефовима страних држава, најистакнутијим личностима за изванредан рад и заслуге те личностима и институцијама за значајан допринос у стварању Републике Српске. Орден на ленти се додјељује истакнутим појединцима на нарочите заслуге у развоју међудржавне сарадње и за допринос према држави.

Орден Републике, између осталих, добили су патријарх српски Павле, некадашњи предсједник Милан Јелић, члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Небојша Радмановић, садашњи предсједник Владе Републике Српске Милорад Додик.

- Орден Републике Српске, по својој ексклузивности, може се поредити равноправно са било којим данас на свету постојећим орденом са огрлицом, како по оригиналности идејног решења тако и у погледу квалитета израде. То је у правом смислу речи ремек-дело нашег модерног јувелирства које је нашло свој складни израз у сложеној хералдичкој композицији елемената огрлице, златних рељефно резбарених храстових и ловорових грана са плодовима, круне византијског типа из епохе Немањића над штитом са двоглавим орлом и спојем са лепезастом крстообразном формом орденског знака, какве данас нема ниједан орден изван Републике Српске - каже историчар умјетности Радомир Столица.

Историчар Жељко Вујадиновић наводи да су за изузетне заслуге за Републику Српску појединци, институције и организације одликовани орденом Немањића.

- Углавном карактер војних одликовања имају орден Карађорђеве звијезде и орден Милоша Обилића. Његошев орден додјељује се за заслуге у образовању, култури и привреди, а орден крста милосрђа за медицинске заслуге у ратним условима - додаје Вујадиновић.

Орден Његоша има три реда. Њиме се одликују појединци, предузећа, установе и друге организације за изванредне радне подвиге и заслуге у привреди, науци и култури те духовном развитку и општем напретку Републике Српске.

Овај орден додијељен је 1996. године на свечаној сједници Скупштине у Палама свим посланицима првог сазива Народне скупштине Републике Српске те свим премијерима и министрима из дотадашњих сазива Владе РС. Највећи број њих добио је Орден Његоша трећег реда.

Орден Његоша првог реда додијељен је и медијима "Гласу српском", агенцији Срна, Српској радио-телевизији, "Српском Ослобођењу", "Јавности", као и свим уредницима и челним људима тих медијских кућа и неких локалних радио-станица.

Постхумно 2003. године Орденом Његоша првог реда одликован је Жељко Марковић, убијени начелник Центра јавне безбједности Српско Сарајево. Бивши градоначелник Српског Сарајева Предраг Ласица такође је посмртно одликован 2005. године Орденом Његоша другог реда.

Орденом Његоша трећег реда одликован је 2002. године и тадашњи шеф Канцеларије француске амбасаде у Бањој Луци Ив Манвил. Манвил је први страни држављанин одликован Орденом Републике Српске. Орден му је додијељен за успјешну вишегодишњу дипломатску мисију и унапређење културне сарадње Републике Српске и Француске.

Петер Хандке, аустријски књижевник, одлуком предсједника Српске Рајка Кузмановића, 4. јула 2008. године, поводом Видовдана, одликован је Орденом Његоша првог реда за признати рад и заслуге за културни и духовни развитак као и за посебне заслуге на пољу јавне дјелатности којима се доприноси општем напретку Републике Српске.

Диригент, композитор и просвјетни радник Немања Савић такође је носилац Ордена Његоша другог реда.

- Орден сам добио за цјелокупне резултате остварене у култури. Свакако да то импонује, јер представља својеврсно признање за рад који се свакодневно улаже у припреми и реализацији различитих културних садржаја. Ово одликовање доживљавам не само као част, већ и обавезу да се остане и даље на висини задатка - нагласио је Савић.

Орден Немањића признање је које се додјељује јединицама и припадницима оружаних снага Републике Српске за истакнуте војничке подвиге у оружаној борби. Изузетно се може додијелити и грађанским лицима због посебног доприноса у организовању и вођењу одбране српског народа и државе.

Орден Немањића је основан у једном реду, има своју орденску звијезду и носи се око врата.

Бивши начелник Генералштаба Војске Републике Српске генерал-пуковник Момир Талић одликован је Орденом Немањића и Орденом Карађорђеве звијезде првог реда због заслуга у отаџбинском рату, посебно истичући операцију пробијања коридора.

Пилот Ваздухопловства и противваздушне одбране Републике Српске Ербез Бранко посмртно је одликован Орденом Немањића за освједочену храброст у борби и јуначки подвиг током одбране Републике Српске.

Пуковник Милан Јовић, командант Прве мајевичке бригаде, постхумно је одликован, као и Милутин Најдановић.

Орден Карађорђеве звијезде Републике Српске је војно одликовање. Овај орден има три реда. Орден Карађорђеве звијезде се додјељује за изванредне успјехе у командовању и руковођењу јединицама оружаних снага Републике Српске у оружаној борби. Може се изузетно додијелити у миру само за изванредне заслуге у руковођењу и организовању оружаних снага.

Орден Милоша Обилића има један ред, који се додјељује свим припадницима оружаних снага Републике Српске без обзира на чин и ранг, за освједочену храброст у борби и за јуначки подвиг.

Овај орден додијељен је посмртно пилотима капетану Браниславу Радуловићу који је погинуо у хеликоптеру са ознакама Црвеног крста који је превозио рањенике. Заједно са њим поред рањеника погинула је и цијела његова породица: супруга Биљана, кћерка Бранислава и син Бојан.

Орден Милоша Обилића уручен је постхумно и свим мајкама које су у рату изгубиле два и више синова.

Орден крст милосрђа има један ред и додјељује се колективима и појединцима за нарочито истицање у пожртвовању и храбрости те њези рањеника и болесника за вријеме борбе. Овим орденом 1997. године тадашњи предсједник РС Биљана Плавшић одликовала је Кола српских сестара из Старе Пазове, Никшића и Бање Луке која су несеби    чно српском народу помагала својим хуманитарним радом.

Aктуелни предсједник РС Рајко Кузмановић каже да је инсистирао и да сматра да је успио у томе да ордене не добијају само политичари и личности које су експониране у јавности и медијима већ и обични људи који су својим радом и дјелима помогли другима, показали племенитост, пожртвовање и несебичност.

Шеф Канцеларије за одликовања РС Горан Џајић наводи да су се међу одликованима свих протеклих година нашли заслужни људи и организације од политичара до радника, људи са вишечланом породицом, спортисти, добровољни даваоци крви, културни радници, привредници.

- Дјела неких људи не смију проћи незапажено. Надам се да ће они бити узор и подстицај другима да, и у тешким тренуцима и искушењима која живот ставља пред нас, дјелују у складу са моралним и људским принципима, начелима хуманости и цивилизацијским вриједностима. Те вриједности су нам данас, у ово сложено вријеме, потребније више него икада до сада - казао је Кузмановић.

- Ордени су средњовјековна тековина. Њихов настанак и име повезани су са витешким и црквеним редовима у неким земљама западне Европе (лат: ordo-red). Припадници тих редова имали су право да на одјећи или оклопу носе посебне ознаке. Називи тих ознака били су и њихови називи - појашњава историчар Жељко Вујадиновић.

Додаје да су ордени разноликији, бројнији и раскошнији од медаља.

- Најчешће су израђени од племенитих метала, а понегдје су украшени и драгим камењем. Оригинално ордење носи се на свечаној одјећи и у свечаним приликама. У другим ситуацијама замјењују их симболични практичнији знаци. Медаље су додјељиване још у антици - каже Вујадиновић.

Додаје да су у Старом Риму медаљама награђивани храбри и заслужни војници.

- Те медаље звале су се пхалерае, па се и једна историјска дисциплина зове фалеристика. Медаље су најчешће кружног или елипсастог облика, израђене од разних легура, а понегдје и од злата или сребра - испричао је Вујадиновић.

Горан Џајић додаје да је предсједник Републике Српске тај који доноси указ о додјели ордена и медаља свим грађанима Републике Српске, а може се додјељивати и страним држављанима.

- Канцеларија одликовања прикупља приједлоге и иницијативе за додјелу, обрађује их и просљеђује предсједнику који доноси одлуку о додјели - рекао је Џајић.

Он је додао да се одликовања обично додјељују два пута годишње, поводом Дана Републике и Видовдана, с тим да се изузетно може додијелити поводом значајних датума, као што су годишњице.

Рајко Кузмановић истиче да је примити одликовање Републике Српске част и задовољство, али сматра да је исто тако велика част и задовољство додијелити одликовање.

- Ордени које додјељујем као предсједник Републике представљају чин захвалности, пажње и поштовања, не само предсједника Републике, већ и највиших институција и свих грађана Републике Српске - казао је Кузмановић.

Историчар умјетности Радомир Столица наводи да се орденски знаци у РС по својим типолошким карактеристикама ослањају на познате облике појединих европских ордена узимајући истовремено у обзир и српско ликовно историјско насљеђе у овој области.

- Коришћени су искључиво племенити метали злато, сребро и полихромни емајл. Површине емајлираних делова ордена су покривене националним бојама (црвено, плаво, бело), а исти избор основних боја видимо и у њиховој композицији приликом пројектовања ленти, лентица и трака за та одликовања - објаснио је Столица.

Владари су у прошлости, према ријечима Жељка Вујадиновића, одликовања додјељивали високом племству.

- У 18. вијеку, а посебно послије Француске револуције, одликовања се све више почињу условљавати стварним заслугама. Осим подјеле на ордене и медаље, одликовања су се касније дијелила на војна и цивилна, ратна и мирнодопска, као и на она намијењена домаћим или страним држављанима. Неки ордени установљени су у два или више редова, односно степена. У Европи су чести ордени са пет редова, док на примјер у Јапану има ордена до осмог реда - рекао је Вујадиновић.

Према његовим ријечима, у најпознатија одликовања убрајају се француски орден Легије части, који је установљен 1802. године; додјељује се и странцима, има пет редова, колико има и Национални орден заслуга.

- У Великој Британији значајан је Орден подвезице, установљен 1348. године. Обавезно је његово враћање послије смрти одликоване особе. У Данској је познат Орден слона, установљен у 15. вијеку, у Шведској - Орден Серафима, установљен у 18. вијеку, у Јапану Орден излазећег сунца, у Египту Орден Нила, у Мексику Орден астечког орла итд. У СAД се истичу одликовања за војне заслуге. Најпознатија је Медаља части, установљена 1861. године - казао је Вујадиновић.

Он је додао да у неким државама одликована лица плаћају таксу за одликовање, а понегдје је, послије смрти одликованог лица, породица дужна да врати сва или нека одликовања.

Према Вујадиновићевим ријечима, одликовања у Србији јављају се од 1859. године, када је кнез Милош установио Медаљу за приврженост.

- Први српски орден био је Таковски крст, установљен 1865. године, поводом обиљежавања педесетогодишњице Другог српског устанка. Таковски крст је био петостепени орден. Касније, 1883. године, установљени су Орден белог орла и Орден светог Саве, који се додјељивао за заслуге у просвјети, црквеним дјелима, књижевности и умјетности - нагласио је Вујадиновић.

На петстогодишњицу Косовске битке, 1889. године, додао је он, установљен је Орден светог кнеза Лазара, да би 1898. године највиши ранг добио Орден кнеза Милоша Великог.

- На стогодишњицу Првог српског устанка установљен је четворостепени Орден Карађорђеве звезде, као највише одликовање Краљевине Србије. Цијењена одликовања била су и Медаља Милоша Обилића, установљена 1913. године и Aлбанска споменица, додијељена онима који су прешли преко Aлбаније 1915. године. Стварањем Краљевине СХС, Србија је своја одликовања унијела у новостворену државу - рекао је Вујадиновић.

Србија и Црна Горе

Државе настале послије распада социјалистичке Југославије установљавале су своје симболе и одликовања.

- Србија је недавно усвојила Закон о одликовањима. Установљени су Орден Републике Србије, Орден српске заставе, Сретењски орден, Орден заслуга за државу, Орден белог орла са мачевима, Орден заслуга за одбрану и безбедност, као и медаље и споменице. У Црној Гори установљени су Орден Републике Црне Горе, Орден црногорске велике звијезде, Орден црногорске заставе, Орден за храброст, Орден рада, медаља за храброст, медаља човјекољубља, медаља за заслуге - казао је Жељко Вујадиновић.

Орден заставе и Орден части

- Како су одликовања Републике Српске установљена у ратним условима, указала се потреба за увођењем неких нових одликовања која би била прилагођена искључиво мирнодопским условима и захтевима. Тако су прихваћени предлози за израду Ордена заставе Републике Српске са златним и сребрним венцем који је по рангу сврстан на треће место иза Ордена Немањића. Усвојен је тада и Орден части са златним и сребрним зрацима у рангу иза Ордена Његоша - навео је Радомир Столица.

Орден Светог Саве

Орденом светог Саве у три степена Српска православна црква одликује најзаслужније за духовни, просвјетитељски и хуманитарни рад. Орден додјељује патријарх и Свети синод.

Највише одликовање СПЦ, Орден светог Саве Првог реда, недавно је приликом посјете Београду уручен предсједнику Руске Федерације Дмитрију Медведеву за допринос јединству васељенског православља и показану љубав према православном српском народу.

Патријарх српски Павле и Сабор СПЦ највишим Орденом СПЦ светог Саве првог реда одликовали су 1997. године првог министра вјера РС Драгана Давидовића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана