Операција "Рубикон": Како је Југославија раскринкала једну од највећих шпијунских афера у историји

Дојчевеле
Операција "Рубикон": Како је Југославија раскринкала једну од највећих шпијунских афера у историји

Тајне службе САД и Западне Њемачке су у тајној операцији "Рубикон" деценијама шпијунирале 130 земаља и Уједињене нације.

Шпијунирање јесте задатак тајних служби, али у овој операцији је посебно то што су њемачки БНД и америчке ЦИА и НСА биле тајни власници фирме Крипто АГ са сједиштем у Швајцарској.

Манипулисали су уређајима за шифрирање, које су обавјештајне службе широм свијета набављале за велике паре у увјерењу да купују безбједне машине из неутралне земље.

Уређајима за Југославију је манипулисао БНД. Конкретно, транспарентни алгоритам који су ЦИА и БНД могли да читају развио је запослени потписан са "С".

Осим вриједних информација, ове тајне службе преваром су зарадиле милионе, можда и милијарде.

Иако су аферу недавно раскринкали њемачки и швајцарски јавни сервиси ЗДФ и СРФ те амерички Вашингтон пост, бројна питања су остала без одговора. Ко је од политичара био упућен у ове махинације? Ко је лагао свој парламент? Шта је било са зарађеним новцем? И како су овако стечена сазнања утицала на историју друге половине двадесетог вијека?

За сада нико од упућених актера који су још живи не жели да говори.

Једини је Бернд Шмитбауер, министар канцеларског уреда у вријеме Хелмута Кола, потврдио да је операција "Рубикон" постојала и рекао да је она доприњела томе да "свијет буде сигурнији и мирнији".

Како су документа доспела до јавности?

Све је почело септембра 1999. на једном сусрету ветерана западних тајних служби у Берлину, старих пријатеља и познаника из времена Хладног рата, наводи Дојче веле.

Учесници састанка су били поносни јер су деценијама управљали највећом шпијунском операцијом у историји.

Ријеч је о операцији која је прво названа Theasaurus (Ризница), а затим од касних осамдесетих "Рубикон".

Штета би било да се прича о таквом успјеху некако не сачува за потомство, па су тако тајни агенти одлучили да направе завршни извјештај, неку врсту хронике те операције.

Амерички извјештај под именом "Минерва" и немачки под називом "Рубикон" имају укупно 280 страница.

Прије двије године те извјештаје је добио Питер Милер, аутор документараца о тајним службама за други програм њемачке телевизије.

Потом су новинари укључили колеге из Швајцарске и Америке и дуго провјеравали материјал прије него што су 11. фебруара ове године објавили причу.

Југославија је открила превару

Испоставило се да су западне тајне службе имале читав свијет на длану, иако главни ривал СССР, као ни Кина, није био међу купцима уређаја за шифрирање фирме Крипто АГ.

Међутим, Југославија се скоро од почетка налази на списку купаца фирме и била је једна од најбољих муштерија. Истовремено је била важна мета шпијунирања.

У извјештају ЦИА се види да је Југославија још 1957. купила 121 машину за шифровање типа CX 52.

Извјештај БНД наводи да је Југославија тада купила само старе механичке Крипто уређаје које су ЦИА и НСА највјероватније могле да пресрећу.

Негдје око 1978. Југославија је за више стотина хиљада швајцарских франака купила велику количину тада савремених електронских апарата типа МЦЦ-314 за војску који су наравно били манипулисиани. Међутим, Југославија је имала и своје стручњаке и превара је брзо откривена.

Уређајима за Југославију је манипулисао БНД. Конкретно, транспарентни алгоритам који су ЦИА и БНД могли да читају развио је запослени потписан са "С".

"С је користио шему за синхронизовања унапријед како би уређај учинио читљивим. Њемачка шема је, међутим, била превише транспарентна, па је неколико купаца, међу којима су били Југословени и Аустријанци, открили читљивост машине", наводи се у америчком извјештају.

Људи из ЈНА су тражили од Крипто АГ да им пошаљу специјалисту да поправи уређај иначе ће открити тајну. Због тога врх фирме Крипто АГ одржава хитан састанак.

Мјесец дана касније Бруно фон Ах, инжењер који није био упућен у манипулисање, нити је знао ко су прави власници фирме, лети за Београд и открива да уређај може да се учини нечитљивим, односно безбједним.

Послије тога Југославија више није била тема у Крипто АГ, док није почео рат деведесетих.

Бруно фон Ах у интервјуу за СРФ каже да су тада дошли људи из управе и питали га какви су уређаји продати Југославији. Тада му је постало јасно за кога ради.

Покушали су да прислушкују ЈНА, односно српску страну која је наслиједила опрему, али им то није успијевало.

Шпијунирање трајало до прије двије године?

Швајцарска телевизија у својој емисији о "Рубикону" наводи да је шеф развоја у фирми (у извјештајима потписан као "Ф"), након што је отпуштен, властима у Берну пријавио да се у Крипто АГ праве манипулисани уређаји.

Најкасније 1978. швајцарске власти су знале о чему се ради.

Било је и другачијих проблема са шпијунирањем, као у случају Нигерије, која је купила велики број манипулисаних уређаја, али резултата није било.

Послије двије године, представник Крипто АГ је послат да види о чему се ради. Уређаје је пронашао у складишту, неотпаковане.

Операцију "Рубикон" је највише угрозио познати случај када је инжењер Крипто АГ Ханс Билер ухапшен и девет мјесеци држан у затвору у Техерану.

Убрзо након тога, тадашњи шеф БНД Конрад Порцнер јасно је дао до знања директору ЦИА Џемсу Вулсију да операција више нема подршку политичког врха Њемачке.

БНД је септембра 1993. продао Американцима удио у Крипто АГ за 17 милиона долара.

Њемачки обавјештајци су били незадовољни зато што морају да прекину тако успјешну операцију коју је ЦИА наставила без њих, наводно све до 2018.

За сада нема одговорних

Информације о операцији "Рубикон" пренијели су медији широм свијета, међутим чуди мали број реакција.

"Захваљујући америчким санкцијама, Крипто нам није продао ништа у посљедњих 25 до 30 година. Санкције имају и добрих страна, то је једна од њих", рекао је иронично Мохамед Зариф, ирански шеф дипломатије.

Вјерује се да је тек новинарско истраживање открило Иранцима да је и БНД учествовао у шпијунским операцијама против њих.

Једино се у Швајцарској десио прави политички "земљотрес".

Истражни одбор Парламента вјероватно ће се бавити питањем ко је од одговорних у политици када и шта знао о активностима Крипто АГ.

Тужилаштво је покренуло истрагу, а наводно сигурне швајцарске банке грозничаво провјеравају да ли је Крипто АГ манипулисао и њиховим шифрованим факс-машинама.

Јер, у питање је доведен ни мање ни више него неутрални имиџ Швајцарске, од којег та алпска земља деценијама профитира.

У Белгији војна обавијештајна служба истражује потенцијални опсег прислушкивања.

У Аустрији су се представници министарства одбране, унутрашњих и спољних послова са америчким дипломатом и затражили информације да ли је аустријска влада била на мети шпијунских напада.

У Њемачкој влада чудна тишина.

Додуше, Парламентарни контролни одбор бави се операцијом "Рубикон" и посебно је брине питање у којој су мјери владе од 1970-1993. на чијем челу су били канцелари Вили Брант, Хелмут Шмит и Хелмут Кол од Бундестага скривале милионску зараду од учешћа БНД у Крипто АГ.

Према истраживању ЗДФ, постоји сумња да је савезна влада својевремено лагала контролни одбор.

У писменом одговору на упит ЗДФ, Константин фон Ноц, посланик Зелених и члан тог одбора, рекао је да ће на слиједећем састанку затражити одговарајући извјештај од савезне владе и одговоре на питања која се намећу извјештајем о операцији "Рубикон".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана