Онлајн куповине широм свијета порасле лани за 900 милијарди долара

Танјуг
Foto: Pixabay

БЕОГРАД - Купци широм свијета потрошили су током 2020. године 900 милијарди долара више на онлајн трговину него годину дана раније, пошто су остали код куће због корона мјера ограничења, показује најновији извјештај Мастеркард Рикавери Инсајтс (Mastercard Recovery Insights).

Другим ријечима, од сваких пет долара потрошених у малопродаји приближно један долар је потрошен у е-трговини, у односу на око један долар од сваких седам потрошених током 2019.

За трговце у малопродаји, ресторане и друге велике и мале компаније, онлајн могућност продаје била је преко потребана сламка спаса због рестриктивних корона мјера које су онемогућиле куповине у физичким продајним објектима.

Очекује се да ће отприлике 20-30 посто глобалног преласка на дигиталне технологије узрокованог пандемијом бити трајно, наводи се у саопштењу компаније Мастеркард.

„Док су потрошачи били код куће, њихов новац је путовао далеко захваљујући е-трговини", каже Бриклин Дајер, главни економиста у компанији Мастеркард и шеф Мастеркард Економског института.

Додаје да то има значајне импликације, и да земље и компаније које су поставиле дигитално пословање као приоритет настављају да остварују бенефите.

"Наша анализа показује да и најмање компаније биљеже користи када се пребаце на дигиталне канале", наводи Дајер.

Привреде које су прије кризе биле дигитало развијеније, попут Велике Британије и САД-а, забиљежиле су веће добитке с преласком на дигиталну трговину у домаћем промету у односу на земље које су пре кризе имале мањи удио е-трговине, као што су Аргентина и Мексико.

Азијско-пацифички регион, Сјеверна Америка и Европа су региони који су најснажније подстицали усвајање е-трговине. ·

Малопродајни сектори са основним намирницама, који су прије кризе имали најмањи дигитални удио, међу највећим су добитницима јер су се потрошачи прилагођавали новим околностима.

Како се буду формирале нове потрошачке навике, и с обзиром на ниску базу корисника прије кризе, Мастеркард предвиђа да ће се 70-80 одсто раста е-трговине у сегменту прехрамбених производа задржати трајно. ·

Како је много већи избор робе и продајних места постао доступан онлајн, потрошња на нивоу међународне е-трговине порасла је за око 25-30 посто од марта 2020. до фебруара 2021. године, према резултатима ове студије. ·

Анализа Мастеркарда такође показује да потрошачи широм свијета, усљед проширеног избора, купују на већем броју веб локација и онлајн продајних мјеста него прије.

Становници земаља попут Италије и Саудијске Арабије купују у просјеку за 33 процента више у онлајн трговинама, а прате их потрошачи из Русије и Велике Британије, наводи се у извјештају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана