Од смрти преводилаца до најокрутније жене: Ово сигурно нисте знали о Библији

Г.С.
Од смрти преводилаца до најокрутније жене: Ово сигурно нисте знали о Библији

Вјероватно знате да назив “Библија” долази од грчке ријечи βιβλία и да је Библија прва књига која је штампана, умјесто да је преписивана руком.

Јохан Гутенберг вјероватно је прво штампање Библије завршио 1455. године у Њемачкој, а готово 600 година касније још постоје три савршене копије те Гутенбергове Библије.

Ако сте све ове чињенице о Библији знали, није чудно, јер то су детаљи који се могу пронаћи у литератури, па и на Википедији. Укратко, могли сте доћи до њих уз мало труда. Али постоји много детаља који нису толико познати.

Не укради... Библију

Једна од најпознатијих чињеница о Библији је да је ријеч о најпродаванијој књизи свих времена. Постоје процјене да се сваке године само у САД прода 25 милиона примјерака. Али сигурно не знате да је ријеч о о књизи која је најчешћа мета - крађе у трговини.

Најскупља књига на свијету

Најскупљи продати примјерак продат је за више од 14 милиона долара 2013. године. Ријеч је, заправо, о масачусетском преводу псалама, што чак и није ни потпуна Библија. То је пјеснички превод псалма на енглески језик водећих пуританских министраната из колоније у Масачусетсу, објављен 1640. године, прва књига икад објављена у САД. Књига је објављена на 47 страница, а свака вриједи готово 300 000 долара. Као артефакт колонијалне Америке и религиозне историје, практички је непроцијењива.

Ко је преведе - тај умире

Не тако давно, превод Библије на енглески језик могао је да вас кошта главе. Џон Вајлиф то је свеједно учинио у 14. вијеку. Тачно 43 године након његове смрти, Римокатоличка црква је ископала његов леш, спалила га и бацила пепео у ријеку да га казни за гријехе. Још један рани преводилац Вилијам Тиндеј спаљен је на ломачи због јереса 1536. године. Иронично је да ових дана у продаји постоји 58 варијанти Библије на енглеском језику, а припрема се и скраћена верзија.

Бог као “Она”

Чак и прилично ситне грешке при писању Библије права су посластица за колекционаре. Тако је и са Библијом из 1611. године у којој постоји грешка и Бог је у једном стиху назван “Она”. Иако би многи вољели да је то нека озбиљнија грешка, ријеч је, заправо, само о погрешном препису у Књизи о Рут, у којој стоји “она је ушла у град”, а не “он је ушао у град”. Копија те Библије појавила се у Енглеској, прије неколико година, а процијењена је на преко 65.000 америчких долара.

Најтања књига

Вјерници више немају изговор за то да своје Свето писмо оставе код куће: Свих 1,2 милиона стихова Старог завијета “штампано” је на површини нано-Библије, алуминијског диска величине пет са пет милиметара. Будући да свако слово има само 600 нанометара, потребан вам је и наномикроскоп да бисте је прочитали. Можда вам је, заправо, лакше да одете до најближег хотела да бисте прочитали омиљене стихове. Заправо, једно од најзанимљивијих питања је оно зашто у хотелима постоји толико примјерака Библије.

Библија од лего коцкица

Библија од лего коцкица можда је најчуднија верзија Светог писма икад створена. Умјетник Елбе Сперлинг илустровао је књигу и веб-страницу са библијским сценама вјерно опонашаним лего коцкицама. Сперлинг је једноставно пружио могућност градње библијских мотива за дјецу, фокусирајући се на причу о фармерима, попут оне о Нојевој арци.

Највећи полигамиста у Библији

Од свих полигамиста у Библији, краљ Саломон био је мајстор. Описано је да има 700 супруга и 300 конкубина, па је право питање како је могао да запамти њихова имена, а камоли да их разликује. Да је свако вече посећивао другу жену, прошло би готово три године прије него што би га она прва поново видјела. Али мора да је провео више времена с некима, јер су неке жене из иностранства заслужне за то што је ишао да обожава њихове богове, што је довело до пропасти и подјеле његовог краљевства, наводи Reader's Digest, а преноси 24sata.hr

Највећа Библија на свијету

И сам Голијат могао би да има потешкоћа с највећом Библијом која је икада забиљежена, а налази се на Универзитету Абилејн у Тексасу. Та верзија тешка је преко хиљаду килограма, висока је око метар и кад је потпуно отворена широка око 2,2 метра. Луси Вејн је двије године преписивао текст.

Најокрутнија библијска јунакиња

Наравно, то је Јудита. Безобзирна удовица која заводи Холоферна, генерала инвазијске персијске војске, напије га у властитом шатору и обори га с два ударца властитог мача. Потом је гурнула његову главу у торбу, пришла вратима и показала је, преплашивши непријатељске снаге.

Старење у библијском стилу

Или се савремено човјечанство озбиљно губи, или је наше разумијевање времена у Библији озбиљно погрешно: Рани библијски ликови имају запањујуће дуг животни вијек. Као што можда знате, Метузалем је живие најдуже, отишавши на други свијет са 969 година. Али Адам, Ноа и неколицина других очигледно су такође прошли 900 година. Након потопа, библијски животи се драстично скраћују, али поједини ликови су се приближили старости од 200 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана