"Нокталгија" - туга за нестанком ноћног неба

Срна
Foto: Илустрација

БИЈЕЉИНА- Људи све мање виде ноћно небо због великих количина свјетлости емитованих са Земље те све већег броја сателита - зато су астрономи смислили израз "нокталгија" за описивање туге због губитка приступа небесима у ноћном добу.

Модеран начин живота, коме дан од 24 сата више није довољан, увелико је промијенило изглед свијета. Троши се све више електричне енергије, путује све даље и интензивно мијења околина.

Човјечанство полако губи приступ ноћном небу.

Све је теже пронаћи простор који није свјетлосно "контаминиран" са ког је могуће у миру посматрати ноћно небо.

Астрономи су у још већим проблемима, јер им све већи број сателита у Земљиној орбити заклања поглед.

Астрономи су зато нови назив "нокталогија" увели у званичне изразе у часопису "Сајенс".

Све веће потребе човјечанства да продужи дан и буде што дуже активно, а онда и да ти простори буду што освјетљенији, "убија" ноћно небо.

Иако је прелазак на ЛЕД расвјету требао смањити потрошњу електричне енергије, заправо је погоршао проблем емисије свјетлости - јарка свјетла остају упаљена све дуже и уперена према небу.

Неки истраживачи процјењују да је, у просјеку, најтамније ноћно небо, смјештено у најудаљенијим регионима свијета, за десет одсто свјетлије него што је било прије пола вијека, а проблем се само погоршава.

И док већина људи игнорише проблем недостатка приступа ноћном небу, за бројне животињске врсте то је - смртна пресуда. Јер, животиње које су се генерацијама прилагођавале животу у мраку, сада то не могу.

Истраживачи су идентификовали неколико врста чији животни ритмови постају поремећени, што их чини изложенијима предаторима или, пак, ствара проблем у лову и трагању за храном.

Ипак, наводе астрономи, постоји начин за борбу против "нокталгије".

Широм свијета појављују се "резервати тамног неба" - простори у којима је свјетлосно загађење минимално, а заједнице окупљене око тих "резервата" активно раде на томе да се ниво онечишћења додатно смањи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана