Нобеловац Ненад Грковић: Вољели бисмо да је свијет мирнији

Танјуг
Нобеловац Ненад Грковић: Вољели бисмо да је свијет мирнији

БЕОГРАД - Међу Нобеловцима је и један Србин - Ненад Грковић, члан тима Свјетског програма за храну УН који је добио овогодишњу Нобелову награду за мир.

Грковић је рекао да ова награда свима из те организације много значи, да је то признање за њихов труд који су уложили и да им је пружило подстрек да са још више енергије раде убудуће.

"Вољели бисмо да нема толико посла, да је свијет мирнији, да људи не пате, да могу да прехране своје породице", рекао је Грковић за РТС-а из Јужног Судана, гдје је тренутно распоређен.

Подијелио бих нашу награду, истиче, са свим људима који се труде се да овај свијет направе мирнијим и праведнијим.

Грковић је радио у Авганистану, Украјини, Ираку, Уганди...

Посао који радим је опасан, нагласио је Грковић и објаснио да свакодневно достављају храну на мјеста до којих је тешко доћи, која нису модернизована, до којих понекада нема ни путева.

"Дешава се и да изгубмо неког члана тима. Прије неколико дана наш конвој на ријеци Нил је био нападнут...Много људи смо изгубили у паду етиопијског авиона", испричао је Грковић и додао да је ризик нешто с чим су навикли да живе.

Свјетски програм за храну УН допрема храну за оне који су најугроженији, упоставља коридоре хране за 100 милиона људи у 88 земаља широм свијета.

Ове године је изабран између 300 кандидата за Нобелову награду за мир.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана