Њујорк тајмс: Врхунски научници хероји корона доба

Танјуг
Њујорк тајмс: Врхунски научници хероји корона доба

ЊУЈОРК - Нове познате личности широм Европе док корона вирус коси људске животе нису глумци, пjевачи или политичари, већ епидемиолози и виролози који су постали позната имена након што су већи дио живота провели у анонимности, оцјењује "Њујорк тајмс".

Имена научника у Европи постају свима позната, испуњавајући емоционалну и практичну потребу друштва за истином.

Док су медицинске сестре и љекари с пацијентима на првој линији фронта, епидемиолози и виролози, који су каријеру провели за катедрама и у лабораторијама, постали су најпоузданији извори информација у доба велике несигурности, размимоилазеће политике и бјешњења дезинформација.

У Италији, земљи која је најтеже погођена корона вирусом, доктор Масимо Гали, директор Одељења за инфективне болести универзитетске клинике "Луиђи Сако" у Милану, замијенио је свој бијели мантил за одијело и прихватио, како је сам рекао, да буде преекспониран у медијима у циљу појашњавања ствари.

Гали је човјек који је друштвено дистанцирање назвао "мајком свих битака" и који се бринуо због ризика који вребају у италијанским породицама у којима живи неколико генерација, који је Италијанима сасуо у лице да су управо "кућне заразе" проблем број један и фактор који је допринијео да се вирус шири као неконтролисани пожар.

Он, такође, са својим колегама неуморно ради како би пронашао лијек за ову болест.

У Грчкој, која је до сада поштеђена избијања велике епидемије, сви заћуте када се у 18 часова огласи професор Сотириос Циодрас, који је дуго година своју каријеру градио на Харварду, МИТ-у и многим другим свјетски познатим научним установама.

Он извјештава грчки народ о посљедњим бројевима обољелих, хоспитализованих и умрлих.

Повремено даје практичне савјете, као што је помоћ у спречавању да се корона вирус увуче у домове грађана, или да четири кашичице варикине на литар воде може да буде добро средство за дезинфекцију површина.

Такође, он жури и да развеје сваку сумњу и да људима укаже у шта не треба да вјерују, као што је дилема да ли је ибупрофен кобан за обољеле од корона вируса.

То је, како истиче "Њуорк тајмс", човјек који не уљепшава стварност и захваљујући његовом чврстом ставу, у Грчкој су уведене ригорозне мјере које су спречиле да вирус однесе на стотине живота.

У Њемачкој је доктор Кристијан Дростен постао научни глас разума, у земљи која је погођена инфекцијом, али са релативно малом стопом смртности.

Дростен, поштован због свог знања и воље да га подијели са свима, никад није тражио да буде звијезда и управо због своје скромности, постао је херој Њемачкој.

Постао је један од најтраженијих гостију телевизијских емисија и звезда дневног извјештавања које је почело у фебруару, а преко коге износи на чињеницама засноване процене ризика са којима се Њемачка суочава, као и у доба САРС-а, вируса који је проучавао годинама.

Управо због тога су Дростена Њемачка канцеларка Ангела Меркел и министар здравља Јенс Шпан позвали да буде њихов консултант у доношењу тешких политичких одлука у овим тешким временима. Недељнику "Цајт" он је рекао:

"Нисам политичар, ја сам научник и срећан сам што могу да објасним шта знам. Научна истраживања и открића морају бити транспарентно представљени народу, како бисмо могли да разумемо озбиљност читаве ситуације".

У Шпанији доктор Фернандо Симон, шеф шпанског здравственог центра, постао је херој пошто свакодневно обавјештава о ситуацији, дјелујући и умирујуће на грађане који му упућују бројна питања.

Симон је, крајем марта, позитивно тестиран на корона вирус, па су му из читаве земље упућене молитве за његово оздрављење.

У Великој Британији Нил Фергусон, водећи математичар и епидемиолог, постао је познат због тачних предвиђања како ће се вирус ширити у земљи, а такоје је и сам оболио у марту од корона вируса.

Његов рад је навео британску владу да уведе рестриктивне мјере, након што су прво жељели да иду линијом мањег отпора и пусте вирус да се брзо прошири са цилљем стварања колективног имунитета код грађана.

У појединим земљама су неки научници у исто време дизани у небо и критиковани. Звијезда у САД је доктор Ентони С. Фаучи, поштовани имунолог, први човјек Националног института за алергије и заразне болести.

Пошто се од почетка залаже за социјалну дистанцу као кључан фактор у борби против корона вируса, нашао се на мети напада присталица америчког предсједника, који га оптужују да својим савјетима подрива Доналда Трампа.

Због тога је добио пријетње, па су му додељени тјелохранитељи који га чувају у вријеме пандемије.

 Сви ти хероји нашли су се и на удару жестоких критика, додаје "Њујорк тајмс".

Тако су Циодраса појединци жестоко напали након што је снимљен у празној цркви непосредно након што су власти апеловале да се не посјећују вјерски објекти.

Дростен је критикован јер се прво противио затварању школа и вртића, али је мишљење промијенио чим је добио најновије податке од својих колега.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана