Несвакидашња ловачка прича из засеока Бојићи у челиначкој мјесној заједници Грабовац: Због срндаћа завршио на хирургији

Дарко Момић
Несвакидашња ловачка прича из засеока Бојићи у челиначкој мјесној заједници Грабовац: Због срндаћа завршио на хирургији

БАЊАЛУКА - Мјештани засеока Бојићи у челиначкој мјесној заједници Грабовац посљедњих петнаестак дана муку муче са помахниталим срндаћем који напада људе, а најгоре је прошао Горан Ороз коме је срндаћ нанио повреде због којих је завршио на бањалучкој хирургији.

Ороз прича да се 15. априла враћао из продавнице у Бојићима и примијетио да неко иде за њим. Он додаје да се изненадио кад се окренуо и угледао срндаћа.

- Нисам имао кад ни да се чудим, јер ме одмах збомб'о у лијеву ногу. Кад сам пао, још два пута ме ударио у десну, окренуо се и отишао, а ја сам остао јаучући и дозивајући упомоћ јер ми је кренула крв. На срећу, чуо ме један комшија који ме одвезао у бањалучки клинички центар, гдје су ми ушили рану са осам конаца - присјећа се Ороз овог несвакидашњег случаја у којем је због срндаћа завршио на хирургији.

Он истиче да је више од десет дана имао конце, као и да се у међувремену обраћао на неколико адреса тражећи одштету, али да су га само слали са једне адресе на другу.

- Прво сам се обратио Ловачком удружењу “Фазан” из Челинца, а они су ме упутили у општину. Кад сам дошао у општину, рекли су ми да су они надлежни само за пољопривреду. Не знам више коме да се обратим, јер никада нисам ни чуо за овакав случај, а камоли доживио - каже Ороз за “Глас Српске”.

Осим на Горана Ороза, срндаћ је насртао на лугара Радована Вучића и на мјештане МЗ Грабовац Тамару Радујковић и Добрилу Данојевић, а несвакидашњи сусрет са њим имао је и искусни ловац Раденко Момић.

- Насипао сам пут кад се појавио срндаћ. Мене је тешко изненадити у шуми, али кад сам га видио, очи су ми стале од изненађења, јер срнећа дивљач бјежи од људи. Видио сам да се не боји, па сам извадио телефон и фотографисао га. Мало се искакао у мојој близини и отишао, а тек касније сам чуо да сам добро прошао и да је Горан Ороз завршио са осам конаца - каже Момић.

Он сматра да би требало што прије да се одобри ванредни одстрел помахниталог срндаћа, док није повриједио још некога.

Предсједник Ловачког удружења “Фазан” из Челинца Бране Павловић каже да ће од ресорног министарства тражити дозволу за ванредни одстрел.

- Ово је несвакидашња ситуација, јер је права ријеткост да срндаћ нападне човјека, а нама је неколико људи пријавило да су били нападнути, због чега ћемо тражити ванредни одстрел - каже Павловић.

Одрастао међу људима

Секретар Ловачког савеза Републике Српске Живојин Лазић каже да је врло вјероватно да је срндаћ одрастао међу људима, па је касније побјегао и одметнуо се у шуму.

- Такве јединке се не плаше, док срндаћи који су одрасли у шуми бјеже од људи као ђаво од крста - каже Лазић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана