Највеће свађе на српској глумачкој сцени, пуцала пријатељства, кумства...

kurir.rs
Највеће свађе на српској глумачкој сцени, пуцала пријатељства, кумства...

Због несугласица у српској кинематографији пуцала су кумства и пријатељства, одбијале се улоге, а неке колеге деценијама нису причале. Иако на малим екранима дјелује као да је између глумачких парова све идеално, ситуација у стварном животу некада може бити веома другачија.

Јавности је данас добро позната чињеница да Паја и Јаре нису разговарали током снимања “Камионџија”, али у вријеме када је та инфомација испливала у јавост, нико није могао да повјерује. Док су њих двојица били нераздвојни пријатељи у “Камионџијама”, глумци Павле Вуисић и Миодраг Петровић Чкаља никако нису могли да нађу заједнички језик.

Ова два великана југословенске кинематографије су у кадру су дјеловали невјероватно сагласно и присно, али на сету је било мало другачије од онога што је презентовано на екрану. Наиме, током снимања “Камионџија” готово да нису ни говорили, али нису дозволили да се то осјети у њиховом раду.

Чкаља је био велики перфекциониста, те је желио да до најситнијег детаља да осмисли сваки кадар. Са друге стране, Павле је глумио онако како је мислио да треба да глуми.

“Чкаља је стопостотни глумац и до крајњих граница је ишао у својој глуми. Павле уопште није био глумац. Знао је рећи: 'Ја се само понашам'. И истина је - целог се живота понашао”, рекла је Мирјана Вујисић, Павлова супруга новинару Александру Ђуричићу у књизи “После фајронта”.

Када је Телевизија Београд жељела да сними наставак “Камионџије опет возе”, Вуисић није хтио ни да чује. Први пут је прихватио само да покаже шта је глума, али други пут није долазило у обзир.

“Убеђивали су га годину. Како сам ја у том тренутку почела да градим имање, које се и њему допало, премерио је плац, израчунао колико ће коштати ограда и тражио хонорар од 110.000 динара. Продуценти су полудели јер је максимални хонорар за главне глумце износио 12.000 и није постојала законска могућност да му дају више. Само је одмахнуо руком. Онда су они пронашли начин да направе видеокасете које ће се продавати гастарбајтерима и осигурали му тражени новац”, казала је Мирјана Вујисић.

Али, Павле је имао нови захтјев, да и Чкаљи мора да се подигне хонорар бар на 50.000. Тако је снимљен наставак “Камионџија”.

Павле Вуисић није био једини глумац с којим је Чкаља био у свађи. Наиме, глумац Божидар - Боле Стошић је једном приликом изјавио да није заиграо у серији “Бољи живот” искључиво због свађе с Миодрагом Петровићем Чкаљом.

“У 'Бољем животу' ме није било јер сам морао да имам директне сцене с Миодрагом Петровићем Чкаљом. Он је имао код себе списак од осам глумаца с којима није желео да ради. На њему је било и моје име. Нисам желео да дођем на снимање, а да ме он избаци. Знао сам да ме то чека”, рекао је он једном приликом.

“Он је мени био врло драг, али несрећан човек. Није могао да изађе на улицу јер је био врло популаран. Сви су у њему видели Чкаљу с малих екрана” рекао је тада Боле.

Бата Стојковић и Павле Вуисић су у легендарним филмовима “Маратонци трче почасни круг” и “Ко то тамо пева” играли раме уз раме. Међутим, по Београду се кружиле приче да се ове глумачке легенде ван екрана уопште не подносе, те је чак постојала и прича да је Павле Вусић ударио Бату Живојиновића свом снагом даском по глави на снимању “Маратонаца”.

“Било је свашта између њих, али ништа негативно. У 'Маратонцима' када су снимали сцену у којој га Павле удари даском по глави, догодило се то да га је ненамерно, у не знам ком понављању, заиста и лупио из све снаге. С друге стране, док су радили 'Ко то тамо пева', Павле му је спасао живот. Кадар у коме Бата плива у мутној и леденој Тиси, безброј пута је понављан. Он би отпливао до средине реке, а Божа Николић га је снимао при повратку ка обали. Пошто је било хладно, једва су пронашли гумено одело у које је Бата мога да уђе. Од силног напора због пливања кроз муљ до колена, њему је позлило, јер га је одело гушило. Тада је Павле ускочио у воду, извадио нож и пресекао то гумено одело како би Бата дошао до ваздуха. Глумци су између себе увек имали разне шале, нико се није љутио и није било свађа. Поџапају се, једни другима свашта кажу, али то није произлазило из мржње, већ из вруће атмосфере. Мало попију, споречкају се и после као да ништа није било” рекла је 2015. године Олга, Батина супруга и тако демантовала приче о њиховом сукобу.

Сукоб између Секе Саблић и Боре Тодоровића избио је током снимања филма “Маратонци трче почасни круг”. Како се шушкало, проблем је био у еротским сценама између њихових ликова, Ђенке и Кристине.

Наводно је Бора умјесто симулације секса, прешао границу која се у таквим сценама поштује и “препустио се ситуацији” и допустио себи нешто што није било предвиђено сценариом. То је наљутило Секу толико да, умало није наставила снимање.

Нису разговарали 30 година, а помирили су се мало прије његове смрти.

И данас препричавају свађе Еве Рас и Жиже Стојановић. Њих двије су се толико свађале да је Жижа, како се спекулише, у једном тренутку тражила да Ева напусти серију “Срећни људи”.

“Ма каква Жижа! Нећу о њој да причам! Целог живота сам је избегавала. А морала сам са њом да играм у серији 'Срећни људи'. Ма она је толико пуна себе да ни не зна ко је Ева Рас. Кажем вам, нећу о њој”, рекла је Ева за Скандал једном приликом.

Емир Кустурица и Горан Бреговић већ годинама уназад не разговарају. Њих двојица су чак и кумовали један другом, а свађа је избила током сарадње на филму “Аризона дрим”.

“Што се мене тиче, Брега је завршена прича. Прекинули смо сваки контакт када ме је преварио за музику у филму 'Аризона дрим'. Платио сам му да напише музику, а он ми је подметнуо једну корзиканску, јеврејску песму. Тако је он код мене зарађивао. Још ме је и обрукао код Игија Попа”, разјаснио је Кустурица једном приликом.

Горана Бреговића је тужио француски музичар Енрико Масијасе, те је морао да плати одштету од милион евра. Пјесму је, иначе, у филму извео Иги Поп, ни сам не знајући да је ријеч о плагијату. Емир Кустурица је због тога прекинуо пријатељство са Бреговићем.

Борис Дворник и Велимир Бата Живојиновић, иконе партизанског филма, почеле су да се друже јако млади. Сви који су их знали говорили су да је то пријатељство посебно, али изгледа да није било тако. Њихово пријатељство није преживјело ратне деведесете.

Дворник је био на изборној листи ХДЗ-а, а Живојиновић на изборној листи Милошевићеве Социјалистичке партије Србије. Сукоб између њих постао је јаван када је хрватски глумац упутио отворено писмо Живојиновићу у којем је подсјетио на њихово пријатељство и згрозио се што је Живојиновић стао на страну Милошевића.

“Снимали смо и поубијали Нијемаца више него Друга далматинска. Тукли смо се на свим теренима у овој нашој земљи. Људи су нас волили, поштовали, били смо тандем за узор старима и младима. Сити се Бријуна, Бато, и покојнога Тита. Више од свих нас глумаца био си његов гост. Чак си с њиме био на ти, ја мислим. Нитко од нас није га тако добро познавао као ти, а чини ми се да никога од нас глумаца није тако волио као тебе. Сад си га наједном окривио за страдање Срба... Таквим поступцима пљујеш сам себи у лице”, написао је Дворник у том писму.

Бата је имао своје сумње да ли је то писмо заиста написао Борис Дворник, али рекао и како су поменуте његове ријечи лоше протумачене и да он никада није позвао ни на рат, ни на убијање Хрвата.

Први пут након рата Дворник и Живојиновић су се чули телефоном 2004. године. Њихово велико јавно помирење догодило се 2006. године када је Дворник разговарао са Живојновићем, који је у болници у Београду чекао на операцију срца. Само годину дана касније пријатељство је поново пукло када се Бата поновно активирао у Социјалистичкој партији Србије.

Дворник је умро, а Бата му није отишао на сахрану. Живојиновић је умро 2016. године.

Сукоб између продуцента и глумца Горана Шушљика и редитеља Милоша Аврамовића, настао је због филма “Јужни ветар”.

Аврамовић је чак против Шушљика поднио кривичну пријаву да је потрошио око три и по милиона динара за извиђање локација за потребе снимања овог филма.

Аврамовићевој тужби против Шушљика придружио се и Филмски центар Србије, док је Горан ове наводе демантовао.

“Нисам учинио ништа од онога за шта сам тужен, нити сам отео, нити нешто противзаконито урадио, а низ уговора је прекршено у реализацији филма 'Јужни ветар'“, рекао је Шушљик.

Једна од посљедњих свађа у српској кинематографији је настала између Драгана Бјелогрлића који је дао отказ сценаристи серије “Сенке над Балканом”.

Међутим, само дан касније откако је ова информација испливала у јавност, огласио се сценариста Владимир Кецмановић и објавио да је сам напустио пројекат. Као разлог је навео “непоштовање ауторских права” у другој серији, пројекту “Жигосани у рекету”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана