Највећа превара на Википедији: Кинеска домаћица годинама писала лажну историју Русије

ГС
Foto: Илустрација

Вјероватно највећа превара у историји Википедије откривена је када је кинески романописац по имену Јифан Вонг заронио у тему историје Русије да би добио инспирацију.

Читајући онлајн енциклопедију, убрзо је пронашао запис о руднику сребра у Кашину.

У чланку се тврдило да је рудник био толико богат да је изазвао спор између Тверске кнежевине, која је првобитно открила овај јединствени извор богатства, и моћне Московске кнежевине, која је жељела да преузме контролу над рудником.

Услиједио је низ разорних ратова, почевши од 1305. године, који су трајали више од сто година, све док Тверска кнежевина није пропала 1485. Тако се бар догодило према врло детаљном опису на кинеској Википедији.

"Послије пада Тверске кнежевине, Велика кнежевина московска наставила је да експлоатише рудник, све док он није затворен средином 18. вијека, због исцрпљивања", наводи се у запису.

Вонг је убрзо открио стотине сродних чланака који се позивају једни на друге и приказују изузетно детаљну паралелну стварност руске историје. Неко се потрудио да ови лажни записи изгледају аутентично, увјерљиво и од повјерења просјечном читатаоцу који није упознат с руском историјом.

"Ликови који не постоје на енглеско-руској Википедији појављују се на кинеској Википедији и они су помешани са стварним историјским личностима тако да се не може разликовати право од лажног. Чак се и дуги рат Москве и Твера врти око непостојећег рудника сребра у Кашину", написао је романописац, који је осјетио да нешто није у реду.

Истрага која је услиједила на Википедији открила је да је све лажне уносе креирала једна личност која је користила најмање четири лажна профила да створи алтернативну историју Русије.

Све лажне чланке написала је Земао, корисница која се представљала као ћерка кинеског дипломате у Русији, стручњакиња за руску историју и супруга руског држављанина. У стварности, иза лажног идентитета крила се домаћица из Кине, која је завршила само средњу школу.

Та жена је годинама градила алтернативну руску историју дио по дио, детаљно мијешајући истраживање с фантазијом и спајајући резултате свог рада у Википедију на кинеском језику.

Након што је жена разоткривена, признала је и објавила писмо извињења.

"Како се каже, ако желите слагати, морате изрећи више лажи. Оклијевала сам да избришем стотине хиљада ријечи које сам написала, али као резултат тога изгубила сам милион ријечи и свој круг академских пријатеља. Тешко је надокнадити невоље које сам изазвала, па је можда трајна забрана за мене као аутора Википедије једина опција. Моја садашња знања нису довољна да бих зарађивала за живот, зато желим да научим неки занат, зарађујем на поштен начин и више се никада не бавим оваквим небулозама."

Иако би ово лако могла бити највећа превара у читавој историји Википедије, многи људи су изразили подршку жени која је годинама стварала јединствени рад, иако измишљен, преноси Б92.

"Заиста је сјајно измислити читаву историју с детаљима као што су све врсте одјеће, новца и посуђа", написао је један корисник на кинеској друштвеној мрежи Веибо.

Ко зна, можда ćе сада већ позната домаћица добити понуду да објави роман заснован на њеним лажним али јако маштовитим чланцима на Википедији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана