Најсуровија справа за мучење Исусовача још увијек се налази у Зеници VIDEO

avaz.ba
Најсуровија справа за мучење Исусовача још увијек се налази у Зеници VIDEO

У Казненопроправном заводу у Зеници, кроз који су прошла многа позната лица, од Иве Андрића до Гаврила Принципа, и даље постоји најсуровија справа за мучење.

Затвор у Зеници отворен је још за вријеме Аустро-Угарске, а градио се у више фаза од 1886. до 1904. године, пише “Дневни аваз“. Рекордан број осуђеника забуљежен је 1906. године, чак 1.000.

Током Другог свјетског рата, овдје су многи осуђеници мучени и убијени. Управитељи затвора чак су ангажирали мајсторе како би израдили справу за мучење. Према неким записима, извјесни Плоховић из Истре осмислио је најсуровију справу за мучење, познату као “исусовача”. Звали су је још и “Исусов обруч”.

Гвоздени мали окови, који на први поглед изгледају безазлено, постављени су у мале просторије у подруму самице. Муке у “исусовачи” биле су неиздрживе. Осуђеник је морао чучнути, провући руке између ногу и ухватити се прстима за пете. Стражари би му потом руке и ноге везали за алке.

У првих неколико минута несретник не би осјећао бол. Убрзо би се јавила и јака бол у стомаку и зглобовима. Услиједио би јак притисак крви у лице, очи и уста. Кад би се учинило да не може бити горе, стравична бол запарала би кичму. И тада су људи углавном губили свијест. Ово мучење, које су називали вјешање на тлу, скоро нико није могао издржати дуже од 20 минута.

 

Затворски чувари рекли су за “Дневни аваз” да у ћелијама с “исусовачама” тада није било воде и купатила, што је уведено тек 1976. године.

Подрумске просторије сада се не користе, али постоји идеја да се ту направи музеј. То је још увујек само идеја јер је, прије свега, важно ријешити питање сигурности посјетилаца.

Према неким митским причама, див Франц Штифт једини је осуђеник који је дуже од 20 минута издржао на “исусовачи”. Након пола сата у обручима, Франц је нагло повукао окове и челичну халку, наводно, ишчупао из зида.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана