Најскупљи коњ из БиХ продат је за чак 350.000 еура, сада се такмичи у Аустралији

ГС
Foto: Илустрација

Куповина коња велика је инвестиција, поготово ако купујете коња за утрке и ако је тај коњ узгојен у некој другој земљи.

Куповина коња велика је инвестиција, поготово ако купујете коња за утрке и ако је тај коњ узгојен у некој другој земљи. Цијене, како је рекао Зијад Тахрић из Коњичког клуба Јединство из Бихаћа, достижу и стотину хиљада еура.

Коњички клуб Јединство, каже, постоји од 1952. године, а Тахрић је посао наслиједио од старих љубитеља коња, заједно са својим сарадницима.

"Годишње имамо двије значајне утрке које организујемо, једна је у мају, коју одржавамо већ 12 година, и она је посвећена нашем почасном предсједнику, а друга - Меморијал Алије Изетбеговића, који већ 19 година организујемо у аугусту. Тренутно имамо четири коња, купујемо их углавном у Енглеској или Француској", рекао нам је Тахрић.

Коње, појаснио је, купују на аукцијама, а цијене зависе од тога каквог коња тражите. Тако се слабији коњи могу купити за од хиљаду до пет хиљада еура, док је цијена класних коња од десет до стотину хиљада еура.

"Коњи који се узгоје у Босни и Херцеговини су добри, али они нису тако скупи. Њихове цијене су отприлике по десетак хиљада КМ. Коње у БиХ је пуно захтјевније узгојити, јер ми немамо ни квалитетну струку ни услове какве имају у другим земљама, гдје коњи чим се ождријебе буду подвргнути јаким ветеринарским контролама, а и током њиховог узгоја дају им све што је потребно једном спортском коњу да постане класни коњ. Стога, домаћи коњи углавном остају у БиХ, они се користе за трке док су здрави, а када се повриједе или ослабе, онда они иду за рекреативно и терапијско јахање", каже Тахрић.

Разлика између босанскохерцеговачког и увозног коња, додаје, велика је, а поготово се она примијети на тркама, када се домаћи коњи углавном користе за утрке на краћим стазама, док увозни трче дуже утрке и углавном остварују добре резултате.

Тахрић се присјетио једног коња који је био у БиХ, а који је трчао утрке у Мађарској и побјеђивао на свакој, затим је и у Њемачкој побиједио на двије утрке, након чега је његова цијена знатно порасла. Његов власник био је Слободан Јовановић из Бијељине.

"За њега су се интересовали и у Јапану, Аустралији, Дубаију, гдје су на утркама награде милионске, а сада је он у Аустралији, гдје трчи на Аустралиан цупу. Овај коњ продат је за 350.000 еура и најскупљи је који је продат", истакао је Тахрић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана