Најбогатији Црногорац у губитку милион евра

ГС
Најбогатији Црногорац у губитку милион евра

Подгоричка компанија “Глобал ТС Монтенегро” бившег тајландског премијера, натурализованог Црногорца и милијардера Таксина Шинаватре, која газдује дијелом острва Свети Никола наспрам Будве, наставила је серију лоших пословних година, па је минулу завршила са губитком од 140.687 евра.

 То се наводи у финансијском исказу за 2022. који је достављен Управи прихода и царина, а у који су “Вијести” имале увид.

Тиме је укупни губитак Шинаватрине компаније сада премашио миллион, тачније 1.057.745 еура. Из године у годину, судећи по финансијским исказима, “Глобал ТС Монтенегро” послује у минусу, који је 2021. био 86.871, а годину прије тога 76.096 евра.

Стална имовина фирме остала је непромијењена и износи 24.720.000 евра, дугорочне обавезе износе 16 милиона евра, обавезе по основу кредита и зајмова од лица која нијесу кредитне институције су 720 хиљада, обавезе према добављачима 7,9 милиона еура. Трошкови пословања, како пише у финансијском исказу, прошле године износили су 99.767 евра, док је за зараде исплаћено 48.787 евра.

”Глобал ТС Монтенегро” у априлу 2017. закључила је купопродајни уговор са подгоричком компанијом “Сан инвестментс”, иза које стоји српски бизнисмен Станко Суботић Цане, чиме је постала власник земље од 37 хиљада квадрата на острву Свети Никола. Шинаватра је за тај вриједан комад највећег црногорског острва платио 24 милиона евра.

Атрактивни дио острва је 2007. године Суботићу је продао београдски бизнисмен, некадашњи политичар ЈУЛ-а Ненад Ђорђевић.

Ђорђевић, који је у Будви био власник чак три атрактивне некретнине, хотела “Адмирал,” старе зграде Југословенског рјечног бродарства надомак Старога града, те југоисточног дијела острва, започео је градњу на популарним Хавајима, или Шкољу, како га зову мјештани градњу мимо дозволе да гради. То је држава осујетила и на љето 2002. инспекција у пратњи полиције динамитом срушила дио започете зграде.

То је револтирало Ђорђевића, који је већ на дивље направио велику плажу, спојио Шкољ са Шкољићем, малим острвом, чиме је прекинуо пловни пут и нарушио морске струје, изградио велики понтом, те неколико приземних камених кућа. Он је чак острво населио јеленима и другом дивљачи, покушавајући од њега да направи природни резерват и луксузно туристичко одмаралиште.

Државним службама којим је руководио ДПС то се није свидјело, па је Ђорђевић те 2007. продао острво Суботићевој фирми за 20 милиона евра, пишу Вијести.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана