На свемирским летјелицама и застава Србије?

Срна
На свемирским летјелицама и застава Србије?

БЕОГРАД - Србија и Кина потписале су меморандум о сарадњи у области свемирских технологија који се односи на заједнички рад у области иновација у истраживању и употреби свемира у мирнодопске сврхе.

Меморандумом је предвиђено да Србија и Кина развијају сарадњу у области развоја и употребе свемирских технологија, сателитских система и система осматрања земље из свемира са примјенама у областима паметне пољопривреде, телекомуникација, екосистема, система даљинског осматрања и геолокацијског позиционирања.

Меморандум су потписали министар за иновације и технолошки развој Србије Ненад Поповић и предсједник Кинеске националне свемирске администрације Кеђан Џанг током видео-конференцијског састанка, саопштено је из Владе Србије.

Кеђан Џанг је истакао да Србија има одличне инжењере и изразио очекивање да ће се што већи број српских научника укључити у заједничке пројекте Кине и Србије у овој области, а циљ је да се на свемирским летјелицама које ће заједнички пројектовати нађе и застава Србије.

Кинески партнери упутили су позив делегацији Владе Србије и српским научницима да посјете Кинеску свемирску агенцију и центре за развој свемирских технологија.

Меморандумом је предвиђено да Србија и Кина развијају сарадњу у истраживању, развоју и примјени свемирских технологија укључујући заједничку изградњу станица за пријем сателитских података, развој сателитских система и сервиса са пружањем услуга лансирања.

Такође, предвиђено је да сарађују на размјени и примјени сателитских података у сврху развоја иновативних услуга и развоја науке о земљи, те опажања климатских промјена и животне средине.

Поповић је рекао да ће потписани Меморандум имати високу употребну вриједност за државу, науку и универзитете, али и привреду, и грађане у Србији.

“Наши партнери из Кине спремни су да Србији ставе на располагање све своје знање и искуство у области развоја и примене свемирских технологија. Оваква отвореност и спремност на сарадњу показује колико је велико наше међусобно поверење и колико је снажно челично пријатељство наше две земље”, навео је Поповић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана