На пословни пут авионом ићи ће 40 посто мање путника

Танјуг
Foto: Pixabay

ЛОНДОН- Четири од десет европских путника планира мање пословних путовања авионом када се у потпуности укину ковид мјере ограничења, при чему многи од њих намјеравају да наставе с праксом видео конференција, показало је једно истаживање објављено данас.

Промјена навика током пандемије и брига због климатских промјена вјероватно ће дугорочно смањити пословне летове, показује анкета британске агенције за истраживање тржишта Ју-Гав (YouGov), спроведена за филантропску групу Јуропијан Клајмит Фаудејшен (European Climate Foundation) која се залаже за циљану нулту емисију гасова.

Од 1.400 учесника у анкети, 40 посто је рекло да ће смањити пословна путовања авионом када корона ограничења буду у потпуности укинута, 38 одсто планира исти број пословних летова као прије пандемије, 13 процената ће летити више, а пет одсто каже да ће престати да лети због посла, преноси Финдација Томсон Ројтерс.

Ваздухопловна индустрија, коју су уздрмали пандемија и мјере ограничења за сузбијање ширења заразе, такође је под све већим притиском климатских активиста да смањи свој угљенички отисак.

Емисије авио-компанија, са удјелом од 2,5 посто у укупној глобалној емисији гасова, утростручиће се до 2050. године, наводи се у студији.

Након што су компаније забраниле или строго ограничиле кретање ради заштите особља и уштеде трошкова, резервације летова су почеле да се повећавају како је кренула вакцинација широм свијета, али водеће групације у овој индустрији процењуки да ће за опоравак пословних путовањима на глобалном нивоу бити потребне године.

Према мишљењу 55 посто испитаника у Британији, Данској, Шпанији, Француској, Холандији, Шведској и Њемачкој, мјере ограничења у ваздушном саобраћају нису утицале на продуктивност рада, 26 процената сматра да се учинковитост погоршала, док 19 посто оцјењује да је продуктивност побољшана.

Четири од 10 анкетираних рекло је да њихове компаније активно настоје да подрже смањење емисије из сектора ваздушног саобраћаја, а готово шест од 10 рекло је да је спремно да пређе из прве или пословне класе на економску како би смањили климатски утицај.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана