На луди камен нема с ким 50.000 нежења у Српској

 Анита Јанковић Речевић
На луди камен нема с ким 50.000 нежења у Српској

БАЊАЛУКА - Позната тврдња да на једног мушкарца долази седам жена у Бањалуци сада је само потрошен мит што показују и статистички подаци према којима је у овом граду, али и свим другим локалним заједницама у Републици Српској, далеко више нежења него припадница љепшег и њежнијег пола.

Према подацима Завода за статистику РС, међу популацијом старијом од 15 година око 270.000 је неожењених и неудатих, од чега 160.658 мушкараца и 108.960 жена. У највећем граду Српске који је одувијек био познат по лијепим женама, али прије свега по бројности дјевојака испоставља се да је 24.418 неожењених мушкараца, а неудатих жена тек 20.058.

Сличан омјер када су у питању мушкарци и жене који никада нису стали на луди камен је и у другим општинама и градовима. Тако на примјер у Бијељини има 13.958 неожењених мушкараца и 9.721 припадница љепшег пола која није изашла пред матичара. Овакви статистички подаци показатељ су да припаднице њежнијег пола раније стају на луди камен.

Демограф Стево Пашалић каже да посматрано у цјелини, Српска нема неравнотежу по питању мушке и женске популације, наглашавајући да је жена чак око два процента више.

- Међутим, та бројност која је на страни жена креће тек изнад 40 године живота. Планетарно на 100 дјевојчица рађа се око 105 дјечака и све до четврте деценије мушкараца је више, али жене су те које дуже живе. Јачи пол односе тежи послови и ратови, па тако та бројност прелази на страну жена. А будући да се подаци завода односе на популацију старију од 15 година јасно је зашто је више нежења -  рекао је Пашалић за “Глас”.

Он је навео да је генерално веома много неожењених и неудатих грађана Српске посљедица такозваног темпо ефекта, односно одгођеног склапања брака и одгођеног рађања дјеце.

- Тренд склапања бракова се промијенио и све чешће је то након тридесете године живота, а када се пређу четрдесете тај период је врло критичан за улазак у брачну заједницу, људи се тешко одлучују нарочито мушкарци који остају на селима, везани за породично имање. Жене се крећу, образују, одлазе у градове, тамо удају - казује Пашалић.   

И социолог Драго Вуковић сматра да се мушкарци за нијансу теже одлучују на брак, нарочито када се пређе погодна граница за тај корак.

- Брак и породица су у овим модерним временима у озбиљној кризи. Некада се женило и удавало с двадесет година живота, а сада чак деценију касније. Модерна схватања примат дају каријери, много се говори о слободи људи, промовише се апсолутна слобода појединаца коју брак наводно ограничава. Све то за посљедицу има урушавање брака и породице - наводи Вуковић.

Демограф Александар Чавић каже да се припаднице њежнијег пола раније удају те да је и то један од разлога зашто их је бројчано мање него нежења.

- У ранијем животном добу постоји “вишак” особа мушког пола јер се дјечаци више рађају од дјевојчица, те то утиче и на пропорцију брачности по полу - навео је Чавић. 

Разведени

Према подацима Завода за статистику у Српској је око 36.000 разведених мушкараца и жена, што је прича Драго Вуковић, огроман број.

- Више ме забрињавају бројке о разведеним него неожењеним и неудатим.

Људи неспремни улазе у брак, нема толеранције, разумијевања, поштовања традиционалних вриједности - казао је Вуковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана