Музеј мамурлука, посвећен проклетом дану послије провода

Танјуг
Музеј мамурлука, посвећен проклетом дану послије провода
Foto: Вечерњи.хр | Музеј мамурлука, посвећен проклетом дану послије провода

ЗАГРЕБ - Прије четири године, у Загребу је отворен Музеј мамурлука, за све приче „дан послије" луде ноћи, али и предмете који на такву ноћ подсјећају.

Осим да насмије, Музеј упозорава и на штетне посљедице конзумирања алкохола.

Колико си био мамуран кад си ријешио да направиш Музеј?

„Више сам био мало пијан, него мамуран. У мамурлуку сам више кристилизовао ту идеју и одлучио се на тај корак отварања музеја", каже Рино Дубоковић, оснивач Музеја мамурлука.

Тај корак је покренула педала од бицикла, која је завршила у џепу пријатеља, послије лудог изласка. Отуда идеја да се на једном мјесту нађу узети, украдени или пронађени предмети у пијаном стању.

Клупи која је током короне обишла Загреб, друштво праве знакови поред пута – браник од аутомобила, једна лама, душек за спавање.

„Посјетитељи могу проживjети једну незаборавну ноћ, ноћ изласка, без да попију кап алкохола. Ту је тај неки едукацијски тренутак. Има тај неки, од кад се креће пити, од клуба бара, до собе гдје се људи буде ујутро", објашњава Дубоковић.

У дану послије се причају приче, али док провод траје, Музеј предлаже да се у једном тренутку, погледате у огледало. И не само то.

„Ово је едукацијска соба, која има за циљ показат краткорочне и дугорочне посљедице алкохола. Имамо тај симулатор вожње, пијане вожње, ставе се наочаре пијане и у бити се могу видјети штетности за себе, али и за друге у промету", додаје оснивач Музеја мамурлука у Загребу.

Музеј мамурлука недавно је отворен и у Шангају. Циљ им је да врата, за приче из ноћног живота, буду отворене и у Београду, граду, кажу, чувеном по добром проводу.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана