Муслимански "клин" уведен у срце хришћанског Балкана

Срна
Муслимански "клин" уведен у срце хришћанског Балкана

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Западна Европа је у оквиру НАТО-а, уз подстрекивање и војно покриће америчке администрације, у грађанском рату у БиХ стала на страну муслимана, а у срце хришћанског Балкана забили су муслимански "клин" увођењем два таква политичка ентитета /БиХ и Косово/, пише у извјештају Независне међународне комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву од 1991. до 1995. године.

Заправо, суштина грађанског рата у БиХ била је смртоносна интеракција између његова три главна етно-вјерска актера - Срба православаца, Хрвата католика и Бошњака муслимана.

Због и даље нејасних разлога, Западна Европа је, дјелујући у оквиру НАТО-а, под вођством, те уз подстрекавање и војно покриће администрације Била Клинтона у САД, одлучила да у овој борби стане на страну муслимана у БиХ /од 1993. године Бошњаци/ и преузела кораке како би им обезбиједила оружје и дала легитимитет њиховој "оправданој" борби за независност.

Усвајањем ове политике, слијепо су у Југоисточну Европу увели два муслиманска политичка ентитета /БиХ и Косово/, поред постојеће Албаније, чиме су несвјесно забили муслимански "клин у срце" хришћанског Балкана и омогућили им да стигну до Јадрана и Егејског мора, констатује Независна комисија.

САД су се очигледно надале да ће повезати бивше совјетске муслиманске државе, које су се одвајале од руског стиска /Туркменистан, Узбекистан, Киргизија, Казахстан, Таџикистан и Азербејџан/, у један "умјерени" муслимански континуум са Турском из доба прије Ердогана, чланицом НАТО-а и америчким сарадником.

Али до тренутка кад је радикални Ердоган 2002. године побиједио на изборима у својој земљи и потиснуо цивилне власти које су биле сидро умјереног ислама, којем се Запад надао, САД су већ биле дубоко ангажоване и посвећене идеји исламског Балкана, који је радикални турски предсједник покушао да исламизује под покрићем неоосманизма.

Било како било, да би оправдали свој избор да се придруже исламској страни у борби у БиХ, Американци, које су подржале и друге чланице НАТО-а, означили су муслимане као свеце и "невине жртве", а Србе као "зле агресоре" који су заслужили осуду и војну интервенцију Запада, наводи се у извјештају.

Такође, Американци су преварили Србе тако што су их издали и бомбардовали, те деградирали њихов статус упркос томе што су их, током преговора у вези са југословенским ратовима, наводили да вјерују да ће њихова територија и суверенитет, као и њихова војна имовина и дипломатска права, бити строго очувани.

Коначни резултат био је развој три различита и често контрадикторна наратива о рату, од којих је сваки хвалио и увеличавао наводно позитивну улогу своје стране, скривајући притом страхоте које су починиле његове трупе, вође и сљедбеници и приписујући другима све могуће, али често измишљене и фабриковане страхоте и несреће.

Укратко, кривице је довољно да све стране у сукобу буду окривљене - да, догодила се Сребреница и други злочини за које су Срби криви, али се ни муслимани ни Хрвати не могу ништа мање окривити за варварско пуштање крви у Сарајеву и на другим мјестима широм БиХ.

Независна комисија коју је основала Влада Републике Српске у сврху испитивања догађаја у Сарајеву током грађанског рата у БиХ оформљена је управо како би пружила објективнији приказ у којем се извјештава о већини пресудних догађаја тог компликованог и мржњом мотивисаног рата, у којем се ниједној страни не приписује оно што није заслужила и у којем се ниједна страна не осуђује за злодјела која није починила.

Према наводима из извјештаја, овај рат оставио је штетне и дуготрајне посљедице које ће заувијек бити ожиљак на ономе што се првобитно чинило складном и интегрисаном Краљевином Југославијом, а затим и Социјалистичком Федеративном Републиком Југославијом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана