Мушкарци са маском на лицу дјелују привлачније, открива студија

РТС
Foto: Илустрација

Мушкарци са плавом медицинском маском на лицу сматрају се привлачнијим, показало истраживање спроведено у Великој Британији.

Током пандемије вируса корона било је мало позитивних аспеката свакодневице, али су британски истраживачи можда открили једну: Мушкарци изгледају привлачније са заштитним маскама на лицу.

Истраживачи са Универзитета у Кардифу били су изненађени када су открили да је процијењено да и мушкарци и жене изгледају боље са покривачем које заклања доњу половину лица.

Такође су открили и да се лице прекривено хируршком маском за једнократну употребу сматра најпривлачнијим – на велику жалост произвођача модерних маски, али и животне средине.

Доктор Мајкл Луис, предавач на Школи психологије Универзитета у Кардифу и стручњак за профилисање, наводи да се у истраживању спроведеном прије пандемије показало како медицинске маске за лице смањују привлачност јер асицурају на болест и инфекцију.

„Жељели смо да провјеримо да ли се ово промијенило од када су маске за лице постале свеприсутне и да разумијемо да ли је тип маске имао икаквог ефекта“, рекао је Луис.

"Наша студија показује да се лица сматрају најатрактивнијим када су покривена медицинским маскама за лице. То може бити зато што смо навикли да здравствени радници носе плаве маске, а сада их повезујемо са брижним људима или медицинским професијама.

У вријеме када се осјећамо рањиво, ношење медицинских маски може бити умирујуће и тако се осјећамо позитивније према ономе ко их носи“, претпоставља истраживач.

Први дио истраживања спроведен је у фебруару 2021. године до када се британско становништво већ навикло на обавезу ношења маски. Од 43 жене је затражено да оцијене на скали од један до 10 атрактивност слика мушких лица без маске, која носе маску од обичне тканине, плаву медицинску маску за лице или држе обичну црну књигу преко дијела лице које иначе покрива маска.

Учеснице су рекле да су они који су носили платнене маске били знатно привлачнији од оних без маски или оних чија су лица била дјелимично заклоњена књигом. Али обична једнократна хируршка маска – учинила је да онај ко је носи изгледа још боље.

„Резултати су у супротности са истраживањима прије пандемије где се сматрало да маске наводе људе да размишљају о болести и да ту особу треба избјегавати“, напомиње Луис.

„Пандемија је промијенила нашу психологију у томе како доживљавамо особе које носе маске. Када видимо да неко носи маску, више не мислимо да 'та особа има болест, морам да се држим подаље'“.

„Ово се односи на еволуциону психологију и начин на који бирамо партнере. Болести и докази о болести могу играти велику улогу у одабиру партнера – раније би било који знаци болести били велика препрека. Сада можемо да примјетимо промјену у нашој психологији тако да маске за лице више не дјелују као знак контаминираности“.

Луис напомиње да је могуће и да маске чине људе привлачнијима јер усмјеравају пажњу на очи. Неке друге студије су откриле да покривање лијеве или десне половине лица такође чини да људи изгледају привлачније, дијелом зато што мозак попуњава празнине које недостају и преувеличава укупан изглед.

Резултати ове студије објављени су у часопису Cognitive Research: Principles and Implications. Спроведена је друга студија у којој група мушкараца оцјењивала изглед жена под маскама чији резултти тек треба да буду објављени, али Луис истиче да су резултати углавном исти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана