Мудра бесједа патријарха Павла из 1995. године и даље се препричава

ГС
Мудра бесједа патријарха Павла из 1995. године и даље се препричава

Скромност, врлина, доброта и живот по јеванђељу, синоним су за човека чију су божју реч православни хришћани уважавали и поштовали.

Патријарх Павле преминуо је у сну 15. новембра 2009. године на Војномедицинској академији, где је од 13. новембра 2007. године био на лијечењу.

Према сопственој жељи, сахрањен је у манастиру Раковици, у Београду.

Преносимо дио беседе коју је одржао 21. фебруара 1995. године у патријаршијској капели Светог Симеона Мироточивог у Београду: “Међу вуковима опстати овци је тешко, али није немогуће, јер нам Господ каже на који начин ми можемо и међу вуковима опстати као овце Његове.

А то је: да будемо мудри као змије и безазлени као голубови. Мудрост ће нас сачувати да не постанемо плен, да нас вуци не раскину, односно да нас непријатељи не онемогуће.

А безазленост и доброта ће нас сачувати да ми не постанемо вуци.

 И данас, и кроз векове, колико је пута долазила мисао многима да се међу вуцима не може опстати друкчије него само као вук – међу Турцима само као Турчин!

И колико је њих који су због тога одлучили да се потурче и потурчили су се. Али они други наши преци, браћо, остали су овце Христове у име љубави Његове.

Треба имати, дакле, мудрост. Развијати мудрост Богом дану, све више и више, а паралелно са тим развијати и доброту.

Јер, мудрост без доброте прелази у злоћу, а безазленост без мудрости прелази у глупост.

Ни једно ни друго више, него да будемо мудри као змије, а безазлени као голубови. И мене су гонили, и вас ће гонити, говори Господ.

С тим морамо бити начисто и припремити се да и при том останемо онако како треба, какви су и преци наши били: људи Божији, народ Божији.

И онда, кад дође крај живота нашега, ући ћемо у радост блаженства Царства Небескога.

То и јесте смисао и циљ нашег живота. Бог вас благословио”, рекао је патријарх Павле, преноси Б92.
 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана