Моравски маратонац оборио Гинисов рекорд у пливању једном руком

ГС
Foto: Принтскрин

Шездесетпетогодишњи Трстеничанин, Радисав Рака Пантовић, недавно је, мада још увијек незванично, оборио Гинисов рекорд у пливању једном руком. Он је на Сави код Шапца препливао 13 километара.

Западну Мораву, први пут, препливао је са оцем пред полазак у основну школу. Радисав Пантовић, чувени моравски маратонац, скакач у воду, кормилар чамца, алас – након неколико деценија тренинга остварио је свој сан.

„Ја сам испливао 13 а могу да пливам много више. Нисам се опробао. Ја сада морам да будем на Сави неколико дана, 10 до 15 дана, да кренем са 10 километара па да попнем на 15 па да идем на 20 километара. Имам само тај један дан у години. Више пута се дешавало да та вода и није баш како треба или дува ветра. Једног дана ме сачекала нека кошава. То су таласи као да сам на мору“, Радисав Пантовић из Трстеника:

Пливање једном руком је спортска дисциплина којом се ријетко ко бави у свијету.

„Пливање једном руком је нешто фантастично. Значи, пута шест, јер ту вам тело није у самом балансу. Тело је на једној страни, ради само једна половина тела и јављају се проблеми, као што су грчеви које је немогуће решити окретањем на другу страну као што је то случај када се плива са обе руке. Тако да је то код Раке фасцинантно“, истиче Немања Петровић, моравски маратонац из Тртсеника за РТС.

„Он је почео да форсира нешто што овде нико није. Бавио се тим пливањем једном руком и имао изванредне резулатате у то смислу. Свакодневно га видимо како ту тренира, плива. Некима је то мало чудно, нису до сада видели, али ето он је обарао неке рекорде“, каже Драган Радовановић, председник Друштва спортова на води „Западна Морава“.

Врхунски резултат који је Радисав остварио на Сави, мора да понови, како би то ускоро забиљежила Гинисова комисија и званично га прогласила свјетским рекордером у пливању једном руком

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана