Могуће да је вирус умакао из лабораторије

Срна
Могуће да је вирус умакао из лабораторије

ВАШИНГТОН - У извјештају о поријеклу ковида 19 који је припремила једна национална америчка лабораторија наводи се да је могуће да је вирус умакао из лабораторије у кинеском Вухану и да ту хипотезу треба додатно истражити, пренио је “Вол стрит џурнал”.

Студију је припремила Национална лабораторија Лоренс Ливермор у Калифорнији и достављена је Стејт департменту у оквиру истраге о поријеклу пандемије у завршним мјесецима мандата администрације предсједника Доналда Трампа, пише лист.

Процјена је заснована на анализи генома вируса који изазива обољење ковид 19, додаје се у тексту. Лабораторија је одбила да коментарише ове наводе за лист.

Предсједник Џозеф Бајден рекао је прошлог мјесеца да је наредио својим сарадницима да пронађу одговоре на питања о поријеклу вируса корона.

Америчке обавјештајне службе разматрају два вјероватна сценарија - да је вирус несрећним случајем умакао из лабораторије или су људи били у контакту са зараженом животињом, али нема коначног закључка, рекао је Бајден.

САД су оптужиле Кину да није транспарентна када је ријеч о поријеклу вируса, а Пекинг демантује те оптужбе.

Мајк Рајан, високи званичник Свјетске здравствене организације, изјавио је јуче да ово тијело не може да примора Кину да достави више података о поријеклу ковида 19, али је додао да ће предложити обављање студија “на вишем нивоу” да би се схватило одакле је вирус стигао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана