Миграција ка Европи у порасту до 2030.

Танјуг
Миграција ка Европи у порасту до 2030.

БЕЧ - Талас миграције према Европи ће расти до 2030.године, прогнозира студија бечког Института за упорђивање међународних привреда (WIIW).

И у случају позитивног економског развоја у Африци и на Блиском истоку WIIW очекује да ће у наредних 10 година око 2,9 милиона људи из тих региона кренути ка Европи.

Ако би се олабавила политика имигације могло би у Европу доћи и до око 4,7 милиона људи.

Након пада броја миграната због пандемије корона вируса, када се број молби за добијање азила у ЕУ смањио за једну трећину, поново расту бројеви и то прије свега из Африке.

Разлози због којих се упућују на пут ка Европи, према WIIW, је велики раздор, који и даље расте, по питању благостања, али и због ратова, те и посљедица климатских промјена.

Климатске промјене, сматрају у студији, биће у будућности све важнији фактор, посебно за људе у Африци.

Ако дође до растуће политичке нестабилности и још већих посљедица климатских промјена у земљама поријекла WIIW очекује да би број миграната који би кренули ка Европи могао нарасти на око четири милиона, независно од тога да ли ће политика пријема бити рестриктивна или не.

WIIW указује и да становништво Европе стари и да ће се недостатак радне снаге у многим државама, што је већ сада проблем, наредних година интензивирати.

На основу прогноза WIIW препоручује ЕУ тијесно партнерство са афричким земљама у циљу управљања миграцијом и стварања легалних путева миграције.

На тај анчин би привреде ЕУ добиле радну снагу која им треба, а контролисана миграција не би преоптеретила становништво.

Људи из Африке и са Блиског истока морају добити шансу да се даље образују у Европи, како би послије одређеног времена могли да се врате и подстакну привреду у домовини.

Такође WIIW захтјева и олакшице у трансферу новца.

Поред тога WIIW сматра да би ЕУ требало да се уложи више новца у услове живота избјеглица надомак конфликтним регионима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана