Манастир Хиландар добија мозаик краља Милутина

Срна
Foto: З.Рашић

БЕОГРАД - Најзначајнији духовни и културни центар српског народа Манастир Хиландар од сутра ће добити мозаик његовог ктитора краља Милутина, што ће бити први мозаик у вишевијековној историји ове српске светиње.

На мозаику је краљ Милутин приказан како држи у рукама манастир Хиландар, чиме се први пут показује као његов ктитор, а аутори су академски сликар свјетског реномеа из Параћина Зоран Ивановић и његово троје дјеце – Темјан, Василица и Темјана.

За разлику од других манастира на Светој Гори, Хиландар није до сада имао мозаичку традицију, пишу „Вечерње новости”.

Мозаик краља Милутина за само два мјесеца створен је у умјетничкој радионици породице Ивановић из Параћина, а повод за израду овог изузетно вриједног умјетничког дјела је обиљежавање 700 година од смрти српског владара који је подигао Србију до велике балканске силе.

Задатак за израду мозаика је добијен од Манастира Хиландар, чији је ктитор краљ Милутин.

Дио стакла за израду мозаика наручен је из Италије, а природним каменом из Србије је урађен манастир Хиландар, којег краљ Милутин држи у рукама.

Мозаик ће се налазити над главним улазом у службене просторије Хиландара.

Краљ Милутин (Стефан Урош Други Немањић), испунио је свој завјет да ће подићи онолико цркава колико година влада.

Зна се за 42 његове задужбине, међу којима су Грачаница, Бањска, Црвка Пресвете Богородице, која је сада главна црква на Хиландару.

Пошто је Ваведење слава Манастира Хиландар, породица Ивановић је израдила и мозаик Ваведење, који ће бити испоручен до маја наредне године.

То ће бити други од укупно четири мозаика, коолико је договорено да Ивановићи ураде за Хиландар.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана