Лукашенко игра хокеј и савјетује вотку против вируса

Срна
Лукашенко игра хокеј и савјетује вотку против вируса

МИНСК - Док већина земаља свијета уводи оштре мјере у борби против корона вируса, у Бјелорусији је људима умјесто тога савјетовано да пију вотку и иду у сауне, пише Скај њуз.

У тексту се истиче да та земља, а поготово њен предсједник Александар Лукашенко одбацују забринутост због епидемије, а да се фудбалске утакмице настављају као и у нормалној ситуацији.

У Бјелорусији се не планира отказивање фудбалског првенства, а на снази је неколико мјера социјалног дистанцирања, док се гледаоцима на појединим стадионима мјери температура прије него што им се одобри улазак.

Мали број навијача се одлучио да носи маске.

Скај њуз наводи да је Лукашенко и сам показао да је љубитељ спорта, па је у суботу учествовао на хокејашкој утакмици, тврдећи да је “спорт најбољи лијек против вируса”.

“Боље је умријети стојећи на ногама, него умријети на коленима”, рекао је Лукашенко.

Упитан да ли би ишта могло да га спречи да игра хокеј, рекао је: Могуће је, али зашто? Не резумијем. Овдје нема вируса”.

Лукашенко је упитао новинара да ли види вирусе како лете наоколо.

“Ни ја их не видим. Ово је фрижидер”, објаснио је бјелоруски предсједник.

У Бјелорусији, која има 9,5 милиона становника, до сада су потврђена 94 случаја корона вируса.

Лукашенко, који је на власти од 1994. године, умањује потребу за социјално дистанцирање у једној од ријетких земаља које су предузеле мало мјера за сузбијање вируса.

Протеклих недеља он је сугерисао да би грађани Бјелорусије требало да пију 50 милилитара вотке дневно као превентиву од вируса, али не на послу, што је савјет који је у потпуној супротности са препорукама Свјетске здравствене организације, указује Скај њуз.

Он тврди и да су редовне посјете сауни, рад на отвореном и доручак на вријеме најбољи начин да се остане здрав.

Стриктне мјере које су увеле друге земље, међу којима и сусједна Русија, назвао је “неконтролисаним и психотичним”.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана