Људи све више заобилазе важне вијести

Срна
Људи све више заобилазе важне вијести

ЛОНДОН - Све већи број људи селективно заобилази важне вијести попут информација о пандемији вируса корона, војној акцији Русије у Украјини и трошковима живота, наводи се у новом извјештају Ројтерсовог Института за студије журнализма, који је данас објављен. Већина анкетираних рекла је да редовно чита вијести, али је њих 38 одсто изјавило да их понекад заобилази.

То представља повећање у односу на 29 одсто таквих одговора у истраживању 2017. године.

Ово је нарочито изражено код млађих од 35 година, међу којима је око 36 одсто рекло да им вијести обарају расположење. Повјерење у вијести такође опада, а најниже је у САД. У просјеку, 42 одсто људи је рекло да вјерује већини вијести. Овај проценат је опао у већини држава, а у седам је у порасту.

"Велики број људи сматра да су медији подложни политичком утицају, а само мањи број вјерује да већина инфромативних организација ставља оно што је најбоље за друштво испред свог комерцијалног интереса", написао је у извјештају Клеис Нилсен, директор Ројтерсовог Института.

Извјештај је заснован на онлајн истраживању на 46 тржишта, а учествовале су 93.432 особе. Млађа публика све више приступа вијестима преко платформи попут "Тик Тока" и слабије је везана за информативне куће, пише у извјештају.

Сваке седмице 78 одсто младих од 18 до 24 године приступа информативним садржајима преко агрегатора вијести и друштвених мрежа. Стопа читалаца који плаћају за онлајн вијести стагнира на нивоу од 17 одсто, као и прошле године, а највећи дио дигиталних претплата односи се на националне медијске брендове. Анкета има маргину грешке од два до три одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана