Липицанер уписан на Унескову листу нематеријалног културног насљеђа

Танјуг
Foto: Илустрација

РАБАТ– Међународни комитет за очување нематеријалног културног насљеђа уписао је данас на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног насљеђа традицију узгајања коња липицанера у Словенији и још седам земаља.

На сједници Комитета која је одржана у главном граду Марока, Рабату донијета је и одлука да се на ту листу уврсти и традиција пчеларства у Словенији.

Словенија је номинацију узгајања липицанера пријавила у име осам земаља које одржавају ову традицију, а поред Словеније то су и Аустрија, Босна и Херцеговина, Хрватска, Мађарска, Италија, Румунија и Словачка.

Словеначко министарство културе, које је координирало номинацију за упис на листу, саопштило је да је коњ липицанер вијековима имао симболичну улогу у свих осам земаља, али да и данас представља многе заједнице.

Министарство је навело широк спектар културних и друштвених пракси, знања и вештина, као и усмене традиције, прослава и коњичког спорта у вези са узгојем липицанера. Министарство је навело да су у овом подухвату заједно учествовали представници државних ергела, приватни узгајивачи, стручњаци за нематеријалну културну баштину, стручњаци за културу, истраживачи и локалне заједнице.

Eргелa Вучијак, код Прњавора је једина ергела у Рeпублици Српској и БиХ, која узгаја свјетски познату пасмину коња - чистокрвне липицанере, са свим потребним педигреима и ДНК анализом сваког грла.

- Све ергеле у Европи које се баве узгојем липицанера су у тој причи. Од нас, Хрватске, Мађарске, Румуније, Словачке, Италије, Словеније, као земаља у којој је липицанер узгојен -рекао је директор ЈУ Ергела "Вучијак" Прњавор Мирослав Миланковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана