Лик Џокера деценијама инспирација у свијету филма: Трагични комедијаш шареног лица

Миланка Митрић
Лик Џокера деценијама инспирација у свијету филма: Трагични комедијаш шареног лица

Бањалука – Љубичасто одијело, шпил карата, обојено лице, заразни смијех, ексцентрични поступци све то и још више дио је личности свима познатог Џокера.

Џокер је антијунак у борби са собом и са свијетом који га окружује, од свог настанка, прошао је кроз различите фазе, бивао је адаптиран кроз анимиране и игране филмове, а сада је доживио још једну филмску адаптацију, са нешто другачијим освртом на лика из стрипа и са филмом апсолутно посвећеним њему. Хоакин Финикс у филм “Џокер” доноси другачији увид у његову личност, чије поступке подробније упознајемо, са којим саосјећамо и чије поступке покушавамо да разумијемо. Доноси причу која објашњава зашто смо сви то што јесмо, зашто радимо то што радимо и која је позадина иза свега тога.

Лик Џокера први пут се појавио далеке 1940. године, у стрипу “Бетмен”, као главни негативац, и противник Бетмена. Инспирација за стварање лика био је Конрад Фајт, односно лик којег је глумио у филму “Човјек који се смије” – Гвинплен. Филм је настао по истоименом роману Виктора Игоа, објављеном 1928. године. Почевши од приказа у изразито негативном свјетлу, као класичног негативца, који свијет, убиства и све негативне радње печатира шпилом карата, преко обичног шаљивџије, трагичара који празнину ограђује хумором, замкама и смицалицама, до хистеричног комедијаша, а у исто вријеме изузетно трагичног човјека, који се против свијета и са свијетом бори, Џокер је, чини се, прошао кроз све фазе и могуће приступе за развој његовог лика.

Почетак приказивања филма “Џокер” у режији Тода Филипса је прави повод за осврт на адаптације које су током протеклих неколико деценија стваране, а приказале су истинску флексибилност коју овај лик посједује те им се приступало на заиста различите начине.

Цезар Ромеро

Први глумац који је играо Џокера јесте Цезар Ромеро, и то у оригиналној серији “Бетмен”, 1966. године. Прије него што се прихватио те улоге, осим што је био талентован глумац, био је и плесач.

Џек Николсон

Џек Николсон глумио је Џокера у филму Тима Бартона, прије чак тридесет година. Оставио је упечатљив траг овом улогом, коју је прихватио јер је вјеровао у Бартонову визију читаве приче о Бетмену.

Марк Хамил

Марк Хамил постао је човјек који је био глас Џокера у анимираној серији, која је с приказивањем почела 1992. године. Он је глумац који је играо Џокера најдуже од свих глумаца.

Кевин Мајк Ричардсон

Кевин Мајк Ричардсон позајмљивао је глас другачијем Џокеру, у филму “Бетмен” из 2004. године.

Џеф Бенет

Џеф Бенет био је Џокеров глас у филму  “Batman: The Brave and The Bold” који је објављен 2008. године. Џокер је тада рађен по лику из шездесетих година.

Стив Блум

Стив Блум био је глас Џокера у Лего верзији која је приказала овог антијунака и то у остварењу “Lego Batman: The Videogame”, објављеној такође 2008. године.

Хит Леџер

Хит Леџер био је први глумац у временском распону од скоро 20 година, који је глумио овог лика на великом платну и то у филму “Мрачни витез” из 2008. године,  филму Кристофера Нолана.

Од свих верзија Џокера она коју је створио Леџер сматра се једном од најбољих и најцјењенијих верзија икада. Он је чак једини глумац који је нагађен “Оскаром” за ову улогу, и то постхумно, након смрти у 28. години.

Џон Ди Мађо

Џон Ди Мађо је дао глас Џокеру у остварењу “Batman: Under the Red Hood.”

Брент Спинер

Брент Спинер је постао Џокер у верзији из 2011. године “Young Justice” сериес.

Мајк Емерсон

Мајк Емерсон је играо старију верзију Џокера у “Batman: The Dark Knight Returns.” из 2011. године.

Трој Бејкер

Глумац Трој Бејкер је преузео улогу Марка Хамила, и дао глас Џокеру у видео игри “Arkham: Orgins.” Објављеној 2013. године.

Зак Галифијанакис

Глумац Зак Галифијанакис играо је мало једноставнију верзију Џокера у Лего филму “Бетмен”.

Џаред Лето

Глумац који је играо Џокера прије Финикса је Џаред Лето. Исто као што је Леџеров Џокер хваљен, тако је Летов куђен. Лето је Џокера глумио у филму “Одред отписаних”, из 2016. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана