Лидија Љубичић: Правилна исхрана, контрола стреса, вјежбе до савршене линије

Александра Маџар
Лидија Љубичић: Правилна исхрана, контрола стреса, вјежбе до савршене линије

Према подацима Свјетске здравствене организације готово двије трећине становништва БиХ је гојазно, због чега је БиХ на шестом мјесту у свијету, а другом у Европи по броју гојазних становника.

Конзумација велике количине тијеста, уз нередовну исхрану, те недовољну физичку активност, довела је до ове забрињавајуће статистике. 

Нарочито је страшан податак да је готово 21% дјеце изразито гојазно. Вјероватноћа да људи, који су као дјеца били гојазни, буду гојазни и у одраслом добу је велика.

Почела је причу о томе како изгубити вишак килограма професорица физичког васпитања и фитнес-инструкторка Лидија Љубичић и нагласила да је поред неадекватне и нередовне исхране, те недовољне физичке активности, фактор који утиче на дебљање је и стрес.

- Свједоци смо убрзаног темпа живота, све нижег животног стандарда, те све веће количине обавеза које свако од нас треба савладати у току седмице.

Такође, треба узети у обзир и старење као фактор који утиче на дебљање, из разлога што се метаболизам успорава с годинама - казала је Лидија.

 

Код жена се, објашњава она, нпр. ради о успоравању метаболизма од 2-3% са сваком деценијом живота, што практично значи да жена послије 45. године живота годишње добија 700 г као посљедицу тога.

- Просјечно активна жена у двадесетим годинама може унијети 2.200 калорија на дан, а да то не наруши њену тежину. У тридесетим и четрдесетим дозвољена калоријска вриједност смањује се на 2.000, а у педесетим на највише 1.800 калорија. Дакле, неизбјежно је да с годинама треба да мијењамо прехрамбене навике. Ипак, мањак калорија не значи више гладовања, већ боље одабране намирнице - прича Лидија.

Из свега наведеног произилази да ако желимо фит тијело у свакој животној доби, треба да имамо прилагођену прехрану, правилно распоређену у току дана, адекватну физичку активност, те контролу стреса кроз паметну реакцију на њега.

- Уколико стрес постане хронично стање, потиче раст хормона кортизола у крви (ријеч је о хормону који успорава метаболизам), што доводи до накупљања масних наслага, нарочито на стомаку. Такође, кад су под стресом, многи људи реагују преједањем. Уколико такво стање потраје дуже вријеме, неизбјежан је пораст тјелесне тежине - објашњава Лидија.

Веома битна ставка, је наглашава она и квалитетан и довољно дуг сан.

- Ненаспавани људи пате од недостатка енергије, те посежу за нездравом храном и слаткишима који дају нагли скок шећера у крви и исто такав пад. Тај пад их чини гладнима, те упадају у зачарани круг - додаје инструктока.

Уколико сте већ у категорији гојазних људи сигурно знате колики је то ризик за ваше здравље, те на шта се све тај ризик односи.

- Гојазност се данас сврстава у групу ендокриних, нутриционих и метаболичких болести. Када пређе у хронично стање, прекомјерна дебљина директно и индиректно утиче на бројне поремећаје у организму. Доказано је да гојазност угрожава срце и крвне судове, доводи до хипертензије, повећава ризик од гомилања камења у жучи, изазива дијабетес тип 2, артритис, па чак и неке врсте малигних обољења - казала је Лидија.

Важан показатељ ризика од кардиоваскуларних болести је централна гојазност, у предјелу струка, која је типична за мушкарце средњих година.

- У Европи се сматра да повећан ризик представљају обим струка већи од 80 цм код жена и већи од 94 цм код мушкараца. Када поред централне гојазности постоје и повишени триглицериди, што се може провјерити у сваком дому здравља, то јасно указује на ризик, па се на вријеме могу предузети мјере превенције - прича Љубичићева.

У данашње вријеме, уколико човјек жели стручну помоћ, може изгубити килограме кроз организовани тромјесечни програм мршављења или програм интензивног мршављења. То су програми које спроводе стручни тимови људи, гдје клијент добија персонализоване вјежбе, персонализован програм исхране, психолошку помоћ, константну мотивацију кроз затворену групу подршке итд.

- То су програми гдје се свеобухватно приступа клијенту и његовом проблему, гдје се сваки помак детаљно биљежи и подржава. 

Они који су били дио овог програма знају колико је лакше и брже доћи до циља када имате подршку и када килограме нападате са више страна одједном. 

Постизање фит, гипког и снажног тијела битно подиже квалитет живота и има домино ефекат на многе друге области - казала је Лидија

Кроз програм се полако, али сигурно излази из зачараног круга незадовољства изгледом/здрављем и утјехом у храни, те постиже задовољство због савладавања самог себе и лоших навика.

- Човјек постаје уравнотеженији, полетнији и радоснији на дневном нивоу, јер је активан и исправно се храни.

Свако од нас би требало да цијени своје тијело као храм и да се воли, јер само кроз љубав према себи можемо да остваримо свој максимални животни потенцијал и будемо у равнотежи - објаснила је Лидија.

 

Бесплатне консултације о програмима и исхрани можете добити на тел. 065/332-332 или поруком у инбокс на “Фејсбук” страници Центар за мршављење и обликовање тијела Л-фит.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана