Лидија Љубичић фитнес-инструкторка: Масне наслаге можете скинути једноставним аеробним вјежбама

Александра Маџар
Лидија Љубичић фитнес-инструкторка: Масне наслаге можете скинути једноставним аеробним вјежбама

Без вјежбања нема ни учвршћених мишића, не постоје чудотворне креме или таблете које ће вам учврстити мишиће, а да се не ознојите.

Вјежбање је изврстан начин трошење калорија, али без пажљивог уноса прехрамбених намирница, требаће вам много времена да се покажу ваши трбушни мишићи и раван стомак. Да би се показали трбушни мишићи треба да се ријешите масних наслага које их прекривају.

Почела је још једну причу о здравом начину живота и вјежбама професорица физичког васпитања и фитнес-инструкторка Лидија Љубичић, а у овом броју говорила је о вјежбама код куће за трбушне мишиће. Кардиоваскуларне вјежбе, без обзира на то радило се о трчању, вожњи бицикла или брзом ходању, помоћи ће вам у сагоријевању масноћа. У комбинацији са здравом и уравнотеженом исхраном помоћи ће вам да се ријешите наслага на стомаку.

-        Трбушни мишићи се састоје од три дијела. Најдубљи слој је трансверсус абдоминис, који представља тјелесни омотач, који обезбјеђује тијелу стабилност, а игра важну улогу у дисању. Сљедећи слој је рецтус абдоминис. Најближе површини су облиљуус абдоминис еџтернус и интернус, који окрећу труп и  обезбјеђују тијелу ротацију и бочно окретање - рекла је Лидија.

Важно је како каже држати трбушне мишиће у кондицији, јер јачају торзо, побољшавају држање тијела, умањују болове у доњем дијелу леђа и смањују ризик од повреда.

- Ако се бавите спортом као што је тенис, трбушни мишићи вам дају више снаге за ударац или сервирање, а смањују могућност повреде рамена. Јачи ће торзо исто тако омогућити мање напрезање кољена код трчања - додаје Лидија.

Оно што можда нисте знали је да трбушњаци расту у кухињи, не у теретани.

- На примјер, ако се храните нездраво, а радите трбушњаке сваки дан, трбушни мишићи ће свакако јачати, али масне наслаге, због нездраве исхране ће још прекривати трбушне мишиће, што ће довести до проширивања струка - нагласила је она.

Велика заблуда, када је ријеч о вјежбању трбушних мишића, објашњава Лидија, јесте да што више вјежбамо ту групу мишића, то ће се трбушњаци прије видјети.

- Напротив, као и свим осталим мишићима у тијелу и трбушњацима треба адекватан одмор.

Након што сте увели здраву исхрану, потребно је увести и неке физичке активности, ако сте заиста одлучни у томе да постигнете резултате. Масне наслаге (ако их имате) можете скинути једноставним аеробним вјежбама само неколико пута седмично и радећи код куће десет минута дневно вјежбе за стомак - истиче Лидија.

Немојте претјерати у трчању, јер ћете тим путем губити на залихама енергије, а осим тога, трчање често изазове повреде зглобова, ако сте почетник.

- Трбушњаке за почетак радите пар пута седмично по пар серија, избјећи ћете контраефекат, односно ширење струка, а лагано и постепено ћете јачати трбушне мишиће

Умјесто тога комбинујте различите врсте трбушњака, од којих ће свака бити корисна за један од мишића. Ипак, исклесане трбушне мишиће нећемо постићи само једном вјежбом, јер трбушних мишића има пуно више. Трудите се да вам леђа увијек буду равна док изводите вјежбу, јер иначе може доћи до повреде леђа - савјетује Лидија.

Савјети

Желите ли да се ријешите масних наслага око стомака и струка, треба да се потрудите да коригујете исхрану и сваки дан бар десет минута дневно посветите вјежбама за стомак. Вјежбе можете радити и код куће ако немате времена за одлазак у фитнес-центре.

Уколико сте одлучили да се ријешите масних налага и да бисте успјели у својој намјери, поставите себи циљ и будите мотивисани изреком "све се може кад се хоће".

Потражите помоћ нутриционисте или фитнес-тренера да би вам у складу са вашим потребама направили програм исхране.

Почните редовно да вјежбате.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана