Кратер на Марсу носи назив Тиват: На њему су примјећени могући трагови кретања воде

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

ТИВАТ- Један кратер на Марсу пречника 3,6 километара, већ деценију носи име Тиват, а посебан је куриозитет да су управо на њему примjећене одређене сезонске тамне пруге за које научници сумњаjу да су могући трагови кретања воде, саопштено је данас из Службе предсjедника Општине Тиват.

- Чињеница да на Марсу постоји појава/кратер која носи име Тиват, посебно је занимљива са аспекта промоције општине Тиват. Према подацима доступним на интеренту, име кратера је одобрено 2011. године од Међународне астрономске уније (ИАУ), а помиње се и у извjештајима Америчке свемирске агенције (НАСА) из 2017. године - наводи се у саопштењу.

ИАУ је, између осталог, одговорна и за именовање небеских тијела и појава, па тако кратери на Марсу носе имена научника, писаца али и топонима мањих градова свијета, стоји у саопштењу, пренијеле су подгоричке Вијести.

Кратер Тиват се налази, наводи се, на 45,9° јужне географске ширине и 9,5° источне географске дужине.

- Ових је дана НАСА успјешно спустила ровер ''Истрајност'' на површину Марса, а његов је задатак наставак истраживање постојања воде, односно живота на овој ''црвеној планети - подсјећа се у саопштењу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана