Краљица Елизабета нема академско образовање

ГС
Foto: nezavisne.com

Иако је упознала многе политичаре, филмске звијезде, успјешне предузетнике, краљица Елизабета никад није положила академски испит.

Кралљица Елизабета није имала времена за формално образовање, јер је од раног доба морала да учи о монархији.

Док су њена дјеца и унуци постигли значајне резултате у академском образовању и завршили престижне школе, краљица није похађала традиционалну школу, али се, према писању страних медија, школовала код куће, гдје је имала истакнуте учитеље.

Прије него што је напунила седам година, учила је да чита, пише, свира клавир и да плеше, преносе Независне.

Већи дио дјетињства је провела са дадиљама, а мајка је имала велики утицај на њену оријентисаност ка хришћанској религији.

Како формално образовање није било приоритет њених родитеља, она је, још као дјевојчица, имала приватне часове у вези са будућим краљевским дужностима, јер је морала да се спреми за улогу која је чека након абдикције ујака Едварда ВИИИ.

Краљичин отац није волио школу, а њена мајка је мислила да је важније да забави, рекла је професорица Кејт Вилијамс, ауторка књиге "Yоунг Елизабетх" ("Млада Елизабет").

Традицију школовања од куће прекинуо је њен син, принц Чарлс, који је постао први насљедник британског трона који је похађао Универзитет и стекао диплому. Од самог почетка од њега су сви имали велика очекивања и био је под сталном присмотром.

Елизабета је са титулом добила и обавезе које су је спречавале да проводи вријеме са својом дјецом, али се ослањала на супруга када су доношене одлуке у вези с породицом.

Принц Чарлс се школовао код куће, под надзором Кетрин Пиблс, која је подржавала његову несигурност. Иако је био невјероватно надарен, ствари око њега су га лако ометале.

Када је напунио осам година, краљица и принц Филип су донијели одлуку да настави школовање даље од Палате.

У краљевској лимузини, 1957. године, довезен је испред школе "Хилл Хоусе" у Кнајтсбриџу, јер је његова породица сматрала да треба да одраста у што нормалнијем окружењу, попут својих вршњака.

Међутим, након само шест мјесеци отац га је пребацио у "Цхеам Сцхолл" у Хамширу, у којој су се дјечаци припремали за одлазак у интернат.

Ту се никад није снашао и био је несрећан. Након завршетка школе, желио је да упише Итон, али је ипак принц Филип одлучио да упише шкотски "Гоурдонстоун" и крене његовим стопама.

Студирање у Гоурдонстоуну је било изазовно, студенти су дан почињали трчањем прије доручка, а затим су се туширали леденом водом. Чарлс је признао како му је Гоурдонстоун помогао и научио га самодисциплини и самоконтроли, али и јусмерио кроз живот.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана