"Косово је словенског порекла. Научно доказано"

ГС
"Косово је словенског порекла. Научно доказано"

БЕОГРАД - Нема ничега у веома оскудним остацима илирског језика одакле би се име Косово извело, а са друге стране оно има сасвим прозирно словенско поријекло.

То каже српски академик и лингвиста Александар Лома.

Лома је за Косово онлајн рекао да је оспоравање таквог тумачења потпуно ненаучно и потакнуто ваннаучним мотивима.

По његовим ријечима Косово је изворно придјев уз поље и значи "поље где има (пуно) косова (птица)", да је тако тај назив одувијек и схватан, а да је назив за птицу кос општесловенски и прасловенски.

"Село Косово Поље или само Косово има и у Босни код Сарајева, постоји и далматинско Косово, забележено је и Мирково Косово код Јагодине. Назив за птицу кос је општесловенски и прасловенски, као и придев одатле косов, те широм словенских земаља има пуно одатле изведених топонима", рекао је Лома.

Поводом навода директора Института за историју "Аљи Хадри" Сабита Сиље да је име Косова илирског порекла, при чему се он позива на хрватског академика Јосипа Роглича, Лома каже да би било боље да је наведено гдје је Роглић написао то што се цитира.

"Али ако и јесте, он је био географ, а не лингвиста, не верујем да би данас и један језикословац-слависта, и међу Хрватима, стао иза такве небулозе. Нема ничега у веома оскудним остацима илирског језика одакле би се име Косово извело, а са друге стране оно има сасвим прозирно словенско порекло", наводи Лома, редовни професор Филозофског факултета у Београду.

Лома каже да на тлу саме Албаније постоји облик женског рода Косова који, како је додао, један озбиљан албански лингвиста Џељаљ Или исправно изводи од назива за птицу кос, убрајајући га међу топониме словенског поријекла, преноси Б92.

"Оспоравање таквог тумачења је потпуно ненаучно и потакнуто ваннаучним мотивима", сматра Лома.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана